Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. svibanj 2020.

Vijesti

Pariz, 10. listopad 2019.

FRANCUSKI BISKUPI PODRŽALI PROSVJED PROTIV REVIZIJE ZAKONA O BIOETICI

Razlozi za prosvjed odnose se ponajviše na znanstvena istraživanja na embrijima

Francuski su biskupi podržali prosvjed „Marchons enfants“, održan u nedjelju, 6. listopada 2019., u Parizu, kojim je dio građana Francuske izrazio nezadovoljstvo predloženim izmjenama Zakona o bioetici.

Glasanje o izmjenama spomenutoga zakona trebalo bi se održati u Nacionalnoj skupštini 15. listopada. Građani mogu slobodno prosvjedovati – izjavio je za Agenciju SIR nadbiskup Éric de Moulins-Beaufort, predsjednik Francuske biskupske konferencije, te napomenuo da su biskupi već usmjerili pažnju na težinu onoga o čemu će se odlučivati.

Razlozi za prosvjed odnose se ponajviše na znanstvena istraživanja na embrijima, potom na medicinski potpomognutu oplodnju u slučaju istospolnih parova ili žena koje nemaju partnera, te na surogat majčinstvo, iako se ono ne pojavljuje u tekstu novoga zakona. Ulični je prosvjed način kao svaki drugi na koji se može izraziti vlastito političko mišljenje – istaknuo je nadbiskup de Moulins-Beaufort i dodao da, bez obzira na ishod prosvjeda i završnoga glasanja o spomenutom zakonu u Nacionalnoj skupštini, na tom argumentu ne završava ni rad Crkve ni zauzimanje katolika u poticanju na življenje života u svoj punini njegove ljepote.

Unatoč različitim doprinosima, svjedočanstvima i nacionalnoj raspravi o reviziji toga zakona, udruge imaju dojam da politički svijet nije ozbiljno shvatio ono što je rečeno. Građani stoga žele da se čuje njihov glas i shvate razlozi njihove zabrinutosti – kazao je nadbiskup, upitavši se potom ima li mjesta za promjenu smjera. Neki su se zastupnici počeli kolebati, čega do sada nije bilo.

Senat će također obaviti svoj posao, a rasprava će započeti u siječnju – napomenuo je nadbiskup de Moulins-Beaufort te od zastupnika i senatora zatražio da dobro razmisle o svojoj odluci. Potpuno razumijemo patnju onih koji ne mogu imati djecu, ali recimo ponovno da na tu bol ne možemo odgovoriti pretvaranjem prokreacije u proizvodnju. Sviđalo nam se to ili ne, ovaj nas zakon vodi prema tome – zaključio je predsjednik Francuske biskupske konferencije. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: