Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. listopad 2020.

Vijesti

Pariz, 9. listopad 2019.

POSJET HRVATSKOJ KATOLIČKOJ MISIJI U PARIZU

Grupa "framaša" iz Münchena zajedno sa duhovnim asistentom Frame fra Filipom Mimicom i sa časnom sestrom Nikolinom Bilić posjetila je HKM-u u Parizu

Na poziv don Stjepana Lončara, voditelja HKM Pariz, proteklu je subotu i nedjelju grupa mladih "framaša" župe iz Münchena zajedno sa duhovnim asistentom Frame fra Filipom Mimicom i sa časnom sestrom Nikolinom Bilić posjetila Hrvatsku katoličku misiju u Parizu.

Odmah po dolasku u Pariz župni zbor Frame sudjelovao je na "Journee des familles" (obiteljskom danu udruge vojnih izaslanika) u vojnoj školi Ecole Militaire nasuprot Eiffelova tornja gdje je izveo dvije hrvatske skladbe. Na susretu je sudjelovalo oko 40 zemalja iz cijeloga svijeta predstavljajući se pjesmom, plesom, folklorom kao i najpoznatijim gastronomskim delicijama. Hrvatska je bila među glavnim organizatorima ovog sajma koji se organizira jednom godišnje u Parizu predvođena vojnim izaslanikom Ivicom Martinić.

Poslije podne razgledavali su grad zajedno sa don Stjepanom i mladima iz pariške misije. Kratko su obišli Eiffelov toranj, Chaps Elysees, Arc de Triomphe, a posebno ih je oduševio posjet predivnoj bijeloj bazilici Sacre Coeur posvećenoj Srcu Isusovom i nadasve učinio sjetnima i tužnima dolazak pred, nedavno u požaru teško oštećenu, parišku katedralu Notre Dame. Nakon obilaska grada u crkvi sv. Ćirila i Metoda HKM u Parizu susreli su se sa hrvatskim obiteljima koje su ih ugostile u svojim domovima.

U nedjelju je bilo svečano euharistijsko slavlje u 12 sati, koje je predvodio fra Filip Mimica u koncelebraciji sa don Stjepanom Lončarom a na Svetoj misi je pjevao i svirao zbor i orkestar Frame Hrvatske katoličke župe München sa voditeljicama s. Nikolinom i Marijom Pušić.

Nakon Svete mise zbor je izveo prigodni koncert duhovne glazbe.

Po završetku koncerta, uslijedio je piknik u dvorani za sve prisutne sudionike ovog lijepog slavlja. Susret je završen domoljubnim pjesmama i srdačnim druženjem pariške i münchenske hrvatske katoličke mladeži.

Na susretu "Journee des familles", na Svetoj misi kao i na druženju poslije Mise s bio je i hrvatski veleposlanik u Parizu gospodin Filip Vučak sa djelatnicima veleposlanstva. Nakon ovog lijepog druženja rastali su se s nadom u uzvratni posjet mladih HKM Pariz župi u Münchenu. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: