Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

3. lipanj 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 15. rujan 2019.

Održan svečani koncert uoči proslave 130. obljetnice sarajevske katedrale

U subotu, 14. rujna 2019. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, uoči svečane proslave 130. posvete ove prvostolnice, upriličen je svečani koncert Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.
 
Riječi dobrodošlice svima nazočnima uputio je rektor katedrale mons. Ante Meštrović koji je na početku podsjetio na stihove „Sarajevskoj katedrali“ koje je spjevao vrhbosanski nadbiskup Ivan Evanđelist Šarić:
„Katedrali sarajevskoj ove posvećujem verze:
Volim uvratit se u to Svetište Kristova Srca …
… I ta luč vječna što kao znamenje vječnoga Sunca
Tu pred oltarom, pred Kristom, dan i noć za Bosnu gori,
I taj kad tamjana, što se kao uzdisaj vijao k Nebu,
I ta lijepa nam mladež, što s kora, ko' anđeli Boži
Svojim uz orgulje glasom melodičnim pjevala Bogu:
Kako mi sve to uznosilo dušu, iskazat ne mogu!“.
 
„Večerašnjim koncertom, kao i trodnevnom proslavom, zahvaljujemo dobrom Bogu za 130 godina katedrale kao i njezinu graditelju nadbiskupu Josipu Stadleru, projektantu pl. Josipu Vancašu i svima koji su na katedrali radili koji su ju kroz proteklo razdoblje obnavljali, čuvali, posjećivali u njoj Boga slavili i molili. Ovo harmonično arhitektonsko djelo izgrađeno u stilu nove gotike, skladno iznutra i izvana, biser kulture i umjetnosti s kraja 19. stoljeća, vjerski je i nacionalni ponos katoličkih vjernika, ne samo u Sarajevu, a vjerujem i svim ljudima kako u glavnom Gradu tako i državi BiH“, kazao je mons. Meštrović koji je posebno pozdravio: vrhbosanskog pomoćnog biskupa mons. dr. Peru Sudara, delegaciju partnerske biskupije Limburg na čelu s mons. Günhterom Geisom, Kaptol vrhbosanski, sve svećenike, časne sestre raznih redova, veleposlanika RH u BiH. gosp. Ivana Sabolića, predstavnike akademske zajednice Sveučilišta u Sarajevu na čelu s Rektorom; predstavnike Općine Starog Grada, Grada Sarajeva, županije/kantona Sarajevo, te federalnih institucija kao i djelatnike na raznim područjima kulture i obrazovanja.
 
Maestro Stanušić odsvirao je pojedine skladbe za orgulje, a Katedralni mješoviti zbor otpjevao je višeglasne skladbe prema sljedećem programu:
- Chaconne g-mol (Louis Couperin)
- Tu es Petrus op. 19 (Michael Haller)
 - O Filii et Filliae - iz oratorija „Christus“ (Franz Liszt)
- Ave Maria (Marko Stanušić)
- Herzlich tut mich verlangen (J. S. Bach, BWV 727)
- Pred tobom padam nice (J. S. Bach)
- Adoramus (NN. 16. st.)
- Tebi pjevam (Sedlak-Komarevski)
- Gabriel's Oboe - iz filma „Misija“ (Ennio Morricone)
- Velik je Gospodin (Miroslav Martinjak)
   Solo: s. Bernarda Horvat, sopran; Vlado Bundić, tenor
- Conquest of Paradise - Osvajanje raja - iz filma: 1492: (Vangelis - Evangelos Odysseas Papathanassiou)
- Kyrie – iz „Messe solennelle“ (Louis Vierne)
 
U nastavku poslušajte zvučni zapis dijelova koncerta u sarajevskoj katedrali:
 
 
 
 
 
Nakon koncerta generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić uputio je riječi zahvale. „Na koncu ovog koncerta, dojmljivog zbog velebnog zdanja u kojemu se nalazimo – sarajevska katedrala – i zbog divnih zvukova orgulja i izvedenih skladbi, želim uputiti nekoliko riječi zahvale u ime Vinka kard. Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa, koji u Mostaru sudjeluje na 50. obljetnici svećeničkog ređenja mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog“, kazao je mons. Ćosić te nastavio:
 
„Ponajprije želim zahvaliti Bogu što je čovjeku dao sposobnost da kroz glazbu i pjesmu izrazi svoje najdublje osjećaje i doživljaje, kao i svoju vjeru. Doista, 'Velik je Gospodin', kako čusmo u jednoj od izvedbi skladanoj prema riječima Psalma 145 koji nas poziva slaviti Boga u svim djelima njegovim. Večeras smo to učinili kroz glazbu, koja nam je pomogla, prema naslovima pojedinih izvedbi, Bogu pjevati (Sedlak-Komarevski), pred njim nice pasti (J.S. Bach) i ponizno mu se klanjati (NN. 16. st.). Na taj način, naša srca i naše duše su se uzdigle k Bogu, neprimjetno i do te mjere, rekao bih, da smo se osjećali kao da smo već osvojili raj (Vangelis – Evangelos Odysseas Papthanassiou). U svemu tome, posebnu zaslugu imaju vlč. Marko Stanušić, regens chori, i Katedralni mješoviti zbor 'Josip Stadler', kojima pripada naša duboka zahvalnost. Kroz jedan vrlo bogat program, posvjedočili ste vašu ljubav prema crkvenoj glazbi i glazbenoj umjetnosti općenito, koja u Crkvi oduvijek ima povlašteno mjesto i ulogu. Glazba koja, kao što je poznato, pripada neprocjenjivoj duhovnoj, umjetničkoj i kulturnoj baštini cijele crkvene zajednice, i koja, što je nažalost manje poznato, jest i treba sve više biti vrlo korisno sredstvo evangelizacije, odnosno širenja Radosne vijesti po cijelom svijetu“, kazao je mons. Ćosić koji je uputio i riječi iskrene zahvalnosti članovima Stolnog kaptola vrhbosanskog, koji su preuzeli organizaciju ove znakovite obljetnice, kao i svima onima koji su im u tome pomogli.
 
„Hvala svima prisutnima, jer vaša prisutnost, osim što je čast, ujedno je i poziv da nastavimo gajiti posebnu ljubav i brigu za sarajevsku katedralu Srca Isusova koja već godinama svjedoči o Božjoj prisutnosti u ovom gradu i među njegovim stanovnicima", kazao je mons. Ćosić, a druženje je nastavljeno na prigodnom koktelu u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije. (kta)
 
Foto: s. Ljubica Stjepanović
 
foto

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: