Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. srpanj 2020.

Vijesti

Novi Travnik, 15. rujan 2019.

PUTOVIMA VJERNIH BOŽJIH ODABRANICA – DRINSKIH MUČENICA

Župa Presvetog Trojstva u Novom Travniku organizirala je hodočašće Drinskim mučenicama kojem su se pridružili vjernici Novog Travnika i Sarajeva

Župa Presvetog Trojstva u Novom Travniku, 14. rujna 2019. organizirala je hodočašće Drinskim mučenicama kojem su se pridružili vjernici Novog Travnika i Sarajeva. Župa kao organizator ovog hodočašća bl. Drinske mučenice časti kao drugotni patron te je ovo hodočašće bila duhovna priprema za samu proslavu patrona koji se obilježava na dan beatifikacije bl. Drinskih mučenica, 24. rujna.
 
Hodočasnici su posjetili sveta mjesta vezana uz živote blaženica. Prvo mjesto molitve bilo je svetište Drinskih mučenica u Crkvi Kraljice Svete Krunice u Sarajevu. Zajedno sa sestrama Družbe Kćeri Božje ljubavi sudjelovali su na Svetoj misi koju je predvodio vlč. Vinko Radić, a nakon Mise slijedila je molitva pred slikom blaženica. Potom su uslijedile riječi dobrodošlice kućne predstojnice s. Ljilje Martić i okrepa tijela u sestarskoj zajednici u Sarajevu. Daljnji tijek hodočašća vodio je vjernike u Goražde, mjesto gdje su Drinske mučenice izrekle svojim opredjeljenjem vjernost Bogu po cijenu života. Hodočasnici su vapili da blažene Drinske mučenice zagovaraju njih, njihove obitelji te da one izmole da se utjelove u njihovim srcima i ustima riječi koje su bile posljednji govor mučenica: Isuse, spasi nas. Nakon prostorije odlučnosti i hrabrosti, posjetili su spomen obilježje i rijeku Drinu, posljednje ovozemaljsko počivalište sestara blaženica.
 
Nakon Goražda put ih je vodio do Pala gdje su živjele Drinske mučenice te su u tišini Božje prisutnosti predavali svoje zavjete i vapaje. Hodočašće je završilo posjetom župi u Kaknju, gdje su srdačno dočekani od župnika don Žarka Vujice i sestara koje djeluju u Kaknju. Zajedno su posjetili spomen obilježje poginuloj s. Danki Jurčević. Ono što su hodočasnici molili Boga po zagovoru blaženica najbolje se očituje u zbornoj molitvi bl. Drinskih mučenica koja se molila na samoj beatifikaciji:
Bože, naš Oče, ti si blaženim Drinskim mučenicama dao milost da ustraju u vjeri i vjernosti redovničkim zavjetima i uz cijenu krvi. Udijeli i nama slabima da po njihovu primjeru i zagovoru snagom Duha Svetoga vjeru odvažno svjedočimo i tebe svojim životom proslavimo. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen. (kta/i.l.)
 
foto
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. lipanj 2020.

    Il Papa all'Angelus prega perché "a Roma si possa vivere con dignità"

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: