Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. kolovoz 2020.

Vijesti

Prosvjed

Prosvjed "pro-life" skupina u Quitu (ožujak, 2019.)

Quito, 12. rujan 2019.

EKVADORSKI BISKUPI ZABRINUTI ZBOG DEKRIMINALIZACIJE ABORTUSA

Ljudski život je iznad bilo kojeg političkog ili vjerskog poretka, odnosno iznad svake pozicije koja se pogrešno kvalificira kao konzervativna ili progresivna

U ekvadorskom Parlamentu od siječnja traje rasprava o novom zakonu o pobačaju. U toj je južnoameričkoj zemlji, prema trenutno važećem zakonu, inducirani prekid trudnoće dozvoljen samo u slučajevima kada je ugrožen život trudnice i kada je silovanjem zatrudnjela mentalno hendikepirana osoba, dok bi se novim zakonom abortus legalizirao u slučaju malformacije fetusa, silovanja, incesta i oplodnje bez prethodnoga pristanka.

Nedavno se u vezi s time ponovno oglasila Ekvadorska biskupska konferencija te upozorila da su nehaj i suučesništvo za kršćane vrlo ozbiljni grijesi. U priopćenju koje je prenijela Agencija SIR biskupi su pozvali sve muškarce i žene koji vole život da se okupe na dan molitve, razmišljanja i djelovanja.

Ekvadorski su biskupi predložili da se u svim župama, vjerskim zajednicama i laičkim skupinama organizira dan molitve za život nerođenih i za njihove roditelje. Također su izrazili nadu da će se i dalje, u ozračju poštovanja, organizirati rasprave i susreti, posebice s mladima, u svrhu promicanja mirnog i objektivnog razmišljanja o tom pitanju. Na razini djelovanja, zadatak je vjernika i dalje se izjašnjavati za život, na jasan i neposredan način, jačajući pritom, kontinuirano i planirano, dijalog s društvenim i političkim vođama – poručili su biskupi.

Ekvadorska je biskupska konferencija prethodnih mjeseci već isticala važnost zaštite života od začeća do prirodne smrti. Primjerice, u priopćenju objavljenom u siječnju upozorila je da je ljudski život iznad bilo kojeg političkog ili vjerskog poretka, odnosno iznad svake pozicije koja se pogrešno kvalificira kao konzervativna ili progresivna. Ekvadorski su biskupi tada također podsjetili na nužnost zaštite etičke dimenzije ljudskoga života, posebice njegova dostojanstva i slobode. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: