Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. rujan 2020.

Vijesti

Stolac, 10. rujan 2019.

SVEČANO PROSLAVLJENA MALA GOSPA U STOCU 2019.

Svetu misu, u koncelebraciji župnika don Rajka Markovića, predvodio je i propovijed uputio don Nikola Menalo, župnik župe Blagaj-Buna

U župi Stolac svečano je u nedjelju, 8. rujna 2019. proslavljena Mala Gospa koja je supatron ove župe. Župljani su se za ovu svečanost pripremili trodnevnicom. Kroz tri dana: četvrtak, petak i subota bila je prigoda za sv. ispovijed, kad je ispovijedalo više svećenika. Prvu večer ispovjedila su se školska djeca Osnovne škole, drugu večer mladi Srednjih škola, studenti i ostala župna mladež, a treću večer ispovjedili su se odrasli. Svaku večer kroz trodnevnicu bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije Sveta misa. Sve tri večeri pobožnosti Gospi predmolila su školska djeca, a Svete mise predvodio je župnik don Rajko Marković.

Pod Svetim misama pjevali su naizmjence župni zborovi i pjevačke skupine: Modra Rijeka, Angelus i Vidoštačka kraljica. Na Uočnicu Male Gospe poslije Mise bila je zavjetna procesija s upaljenim svijećama oko župne crkve i pjevanim Gospinim litanijama, a pred Gospinom špiljom vjernici su zapjevali Lurdsku pjesmu. Bilo je veličanstveno pogledati kako okupljeni raspjevani puk, a pogotovo djeca i mladi na pripjev: Zdravo, zdravo, zdravo Marijo, podiže svijeće u zrak i ponovno ih vraća natrag, a sve to u jednom prelijepom duhovnom ozračju. Poslije je župnik okupljenom puku te svim majkama i očevima s malom djecom u naručju, podijelio blagoslov po zagovoru Male Gospe, a nakon završne pjesme “Zdravo Djevo“ i župnih zvona, vjerni puk se razišao svojim domovima obogaćen večernjim duhovnim sadržajem.

Na Malu Gospu procesija s ministrantima i svećenicima ušla je svečano na glavna vrata u crkvu, a Svetu misu, u koncelebraciji mjesnog župnika don Rajka, predvodio je i prikladnu propovijed puku i školskoj mladeži uputio don Nikola Menalo, župnik župe Blagaj-Buna. Kako je ove godina bila nedjelja, župnici okolnih župa slavili su Mise u svojim župama, a poslije se pridružili zajedničkom ručku u župnoj kući.

Na početku Svete mise župnik don Rajko je pozdravio sav nazočni puk, školsku mladež i studente s njihovim učiteljima, vjeroučiteljima, nastavnicima, profesorima i ravnateljima, koji su stolačku crkvu lijepo popunili a djeca poslušala dumu pa došla ispred i oko oltara, a dio svijeta koji nije mogao ući u crkvu, ostao je na platou pred crkvom. Župnik je zatim pozdravio predvoditelja Misnog slavlja don Nikolu, te naglasio kako je don Nikola pastoralno djelovao u župi Stolac 2000.-2002. i ostavio vrlo lijep svećenički pečat, pa ga se Stočani uvijek rado sjećaju, pozdravljaju i o njemu s lijepim uspomenama pričaju i na kraju mu zaželio srdačnu dobrodošlicu, što je svijet s oduševljenjem prihvatio i don Nikolu dugim i prijateljskim pljeskom pozdravio.

Pod Svetom misom pjevao je Veliki stolački zbor “Mladi”, a čitali su stolački mladići i djevojke. Oko oltara se poredao popriličan broj župnih ministranata, tako da je sve bilo dostojanstveno kako i priliči ovom svetom Gospinu danu.

Don Nikola je u propovijedi vrlo lijepo Božjemu puku predstavio Gospu kroz šest njezinih najpoznatijih molitava, te vrlo vješto povezao patron župe sv. Iliju Proroka i supatron Malu Gospu kroz Ilijin Karmel i Gospinu crkvu “Stella Maris” sagrađenu na Karmelu Ilijinu brdu.

Na kraju Svete mise, a na početku Školske i Vjeronaučne godine zazvali su Duha Svetoga da čitava godina bude plodonosna i blagoslovljena kako osnovnoškolcima, tako i srednjoškolcima i studentima.

Sve ove stolačke događaje popratio je prigodnim fotografijama Foto studio Raguž - Stolac. Poslije Svete mise stolački puk se zadržao u ugodnom razgovoru uz čašicu pića pod starom lipom pred župnom crkvom, a mladi iz stolačkog Folklora poveli su pučko slavlje u kolu i pjesmi, a sve u želji da se ne zaborave dobri stari običaji. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: