Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. veljača 2020.

Vijesti

Bile iznad Mostara, 25. kolovoz 2019.

U BILAMA KOD MOSTARA OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA

Svetu misu zadušnicu služio je kardinal Puljić u koncelebraciji 15-ak svećenika

Prigodom komemoracijom, ukopom otkrivenih posmrtnih ostataka te Svetom misom u subotu, 24. kolovoza 2019. je na «Groblju mira» u mjestu Bilama kod Mostara obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarizma, objavljeno je na stranici narod.hr, prenosi nedjelja.ba.

Svetu misu zadušnicu služio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji 15-ak svećenika.

Na Groblju mira pokopano je 41 tijelo pronađeno u brojnim masovnim grobnicama nastalim potkraj i nakon završetka Drugog svjetskog rata. Na groblju je trenutno 235 podignutih križeva.

U obraćanju novinarima kardinal Puljić istaknuo je da su se brojni vjernici okupili kako bi probudili “svijest i odgovornost te poštovanje prema žrtvi koja je napravljena zbog vjere, naroda i rodne grude”.

Dodao je kako je jedna od takvih žrtava bio i kardinal Alojzije Stepinac koji je javno osuđivao zlo, što njegovi protivnici nisu željeli čuti.

Kardinal Puljić je istaknuo kako će 20. stoljeće ostati najkrvavije zbog ratova, ali i “vladavine tiranije fašizma, nacizma i komunizma”.

„Jedni su terorizirali u ime naroda i države, u ime nacije, a drugi radničke klase i svete revolucije. Ovdje ne uspoređujem zlo, jer ga ne treba uspoređivati. Tko god brani takve stavove, on je sudionik u zločinima. Nažalost, u brojnima je ostao duh tog mentaliteta“, istaknuo je kardinal Puljić.

Zaravan Bile iznad Mostara i Širokog Brijega u veljači 1945. bila je mjesto krvavih okršaja. Danas se tu, na površini od 100 000 m2 uzdiže Groblje mira, spomen-područje za sve pobijene katolike Hrvate.

Po podacima Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH, na području Hercegovine je tijekom i potkraj Drugog svjetskog rata poginulo ili ubijeno 20 000 Hrvata.

Europski parlament je posebnom rezolucijom odredio da se 23. kolovoza obilježava Europski dan sjećanja na žrtve komunizma, nacionalsocijalizma i fašizma. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. veljača 2020.

    Papa Francesco Bari incontro con i vescovi del Mediterraneo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: