Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. veljača 2020.

Vijesti

U 20 zemalja prošle je godine izvršeno najmanje 690 smrtnih kazni

U 20 zemalja prošle je godine izvršeno najmanje 690 smrtnih kazni

Rim, 25. kolovoz 2019.

U PROŠLOJ GODINI 2531 SMRTNA PRESUDA U 54 ZEMLJE SVIJETA

Iran, Saudijska Arabija, Vijetnam i Irak zemlje su u kojima je zabilježeno najviše pogubljenja; Kina nije obuhvaćena istraživanjem jer nije moguće doći do točnih podataka

U Texasu, u Sjedinjenim Američkim Državama, prošlih je dana odgođeno izvršenje smrtne kazne nad Dexterom Johnsonom, 31-godišnjim mladićem koji je osuđen za dvostruko ubojstvo počinjeno u dobi od 18 godina. Riječ je o osobi smanjenih intelektualnih sposobnosti čiji su slučaj godinama pratili volonteri iz talijanske Zajednice svetoga Egidija. Spomenuta je zajednica apelirala na teksaškoga guvernera Grega Abbotta da mladića pomiluje te je vjernike diljem svijeta pozvala da organiziraju molitvena bdijenja na tu nakanu.

Odazvali su se mnogi vjernici iz cijeloga svijeta – potvrdio je u razgovoru za Radio Vatikan Carlo Santoro iz Zajednice svetoga Egidija te dodao da ga je posebno ganuo odaziv časnih sestara sv. Majke Terezije iz Kolkate, koje će svaki mjesec na svetičin grob donositi popis imena ljudi osuđenih na smrt. Za vrijeme posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, 1987. godine, Majka Terezija je osobno posjetila dvije osobe osuđene na smrt u zatvoru San Quentin u Kaliforniji.

Prema podacima organizacije Amnesty International, 142 zemlje svijeta u potpunosti su ukinule smrtnu kaznu ili ju trajno ne primjenjuju. Mongolija, Gvatemala i Gvineja među posljednjim su državama koje su je zakonski ukinule. U 2018. godini zabilježena je 2531 smrtna presuda u 54 zemlje u svijetu, dok je na kraju godine ukupno 19.336 osoba čekalo izvršenje smrtne kazne. U 20 zemalja prošle je godine izvršeno najmanje 690 smrtnih kazni, što je za 32% manje u odnosu na prethodnu godinu.

Iran, Saudijska Arabija, Vijetnam i Irak zemlje su u kojima je zabilježeno najviše pogubljenja, s udjelom od 78% ukupnoga broja smrtnih kazni izvršenih u 2018. godini. Narodna Republika Kina nije obuhvaćena istraživanjem zato što nije moguće doći do točnih podataka, ali pretpostavlja se da se u toj zemlji godišnje izvrši više tisuća smrtnih kazni.

Na američkom kontinentu jedino u Sjedinjenim Američkim Državama još uvijek postoji smrtna kazna. Od ukupno 50 saveznih država, zakonom odobrena smrtna kazna postoji u njih 29, od čega su u 4 savezne države guverneri, koji se trenutno nalaze na vlasti, nametnuli moratorij na taj zakon, odgodivši time njegovu primjenu do daljnjega. Na teritoriju Europe smrtna kazna postoji jedino u Bjelorusiji. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. veljača 2020.

    Papa Francesco Bari incontro con i vescovi del Mediterraneo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: