Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. rujan 2019.

Vijesti

Prisega Suverenog vijeća

Prisega Suverenog vijeća

Kartum, 25. kolovoz 2019.

SUDAN: PRISEGNULI ČLANOVI VIJEĆA KOJE ĆE UPRAVLJATI TRANZICIJSKIM PROCESOM

Jedna od članova je i koptska kršćanka, Rayaa Nicol Abdel Masih, po struci pravnica čije su imenovanje lokalni vjerski izvori komentirali kao dobar znak

U srijedu, 21. kolovoza 2019. u Sudanu je prisegnulo deseteročlano Suvereno vijeće koje će sljedeće tri godine upravljati zemljom, čime je započeo put prema političkim izborima koji će se u Sudanu održati 2022. godine

Rezultat je to sporazuma, potpisanoga 17. kolovoza, između Vojnoga vijeća (TMC) i sudanske oporbe ujedinjene u Snage za slobodu i promjenu. Suvereno vijeće sastoji se od 5 civila i 5 vojnika. U razdoblju od 21 mjeseca njime će upravljati general Abdel Fattah al-Burhan, bivši šef Vojnoga vijeća, dok će ga potom preostalih 18 mjeseci voditi jedan od predstavnika civila. Spomenuto tijelo zamijenilo je Prijelazno vojno vijeće koje je u travnju preuzelo vlast u zemlji, nakon svrgavanja s vlasti predsjednika Omara al-Bashira.

Članica Vijeća je i jedna koptska kršćanka, Rayaa Nicol Abdel Masih, po struci pravnica. Lokalni vjerski izvori njeno su imenovanje komentirali kao dobar znak, ističući da svojim pravnim sposobnostima može pomoći zemlji u demokratskom prijelazu prema civilnoj Vladi. Napomenuli su također da cijene otvorenost i uključivanje vjerskih i etničkih manjina, ali su pritom ukazali na potrebu opreznoga optimizma. Španjolska novinska agencija EFE objavila je izjavu jednoga člana sudanske oporbe koji je komentirao da je imenovanje Abdel Masih način iskazivanja vjerske tolerancije i različitosti u zemlji.

Talijanski novinar Raffaello Zordan, jedan od urednika časopisa misonara kombonijanaca „Nigrizia“, za Radio Vatikan kazao da će se u sljedećim tjednima tek vidjeti je li u slučaju spomenutoga imenovanja riječ o dobrom znaku te je pozvao na oprez. Osvrnuo se i na tridesetogodišnju vladavinu predsjednika al-Bashira koji je – kako je rekao – iza sebe ostavio državu bez stabilne strukture i užasne poteze poput onoga u Darfuru. Napomenuo je, među ostalim, da je za vladavine bivšega Predsjednika imenovana velika većina trenutno zaposlenih u javnoj upravi, što bi aktualnoj vlasti mogao biti izazov.

Jedan od problema s kojima se Sudan suočava, po mišljenju novinara, jest prisutnost velikoga broja paravojnih postrojbi što tu zemlju čini izuzetno nesigurnim područjem. Na kraju je izrazio nadu da će Sudan, ukoliko u budućnosti bude imao Vladu kojoj su na čelu laici, otvorenu prema svima, moći uspostaviti suradnju s Južnim Sudanom. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. rujan 2019.

    Papa Francesco udienza Società per il Diritto delle Chiese Orientali

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: