Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. veljača 2020.

Vijesti

Banja Luka, 24. kolovoz 2019.

U BANJOJ LUCI REALIZIRAN JEDNODNEVNI FESTIVAL STARIJIH OSOBA

Manifestacija je organizirana s ciljem da se osobe treće životne upoznaju s nekim od mnogih ideja i vještina kojima svakodnevno obogaćuju zajednicu u kojoj žive

 U sklopu projekta „WE CARE – Ageing with Dignity and Respect („Brinemo za starenje s dostojanstvom i poštovanjem“), koji se financira iz programa prekogranične suradnje INTERREG CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., u Banjoj Luci je održan jednodnevni Festival starijih osoba. Caritas biskupije Banja Luka je vodeći partner u projektu i koordinira cjelokupnu provedbu projekta u suradnji s partnerima iz grada Lipika, grada Garešnice i Caritasa Barske nadbiskupije.

Sudionici i gosti su od jutarnjih sati imali priliku uživati u kulturno-zabavnom programu u prostorijama Socijalno-edukativnog centra. Prije samog početka glazbeno-scenskog programa predstavljena je izložba ukrasnih i uporabnih radova osoba treće životne dobi. Radovi koje su starije osobe izložile, urađene su u sklopu radionica Dnevnog centra za starije osobe u Banja Luci, koji je otvoren u okviru projekta. Svečanosti programa doprinijeli su sudionici Hrvatskog pjevačkog društva “Nada”. Za sudionike je upriličen i program igranja društvenih igara, turniri u igranju šaha i kartanju. Osobe treće životne dobi su također imale priliku ukrašavati drvo dekupaž tehnikom, kao i slikati na platnu.
 
Uz bogat program, raznolikost plesa, pjesme i zabave, sudionici i gosti su imali priliku na kvalitetan način ispuniti vrijeme. U programu su sudionici također imali prigodu iskoristiti usluge medicinskog osoblja te izmjeriti krvni tlak, šećer u krvi, tjelesnu težinu te dobiti savjete za zdravu ishranu i zdrav način života.
 
Festival je organiziran u sklopu projekta čiji je glavni cilj povećati kvalitetu i dostupnost socijalnih i zdravstvenih usluga za osobe treće životne dobi na ciljanom području, a u svrhu da se osobe treće životne upoznaju s nekim od mnogih ideja i vještina kojima kroz svoje fizičke i intelektualne kapacitete svakodnevno obogaćuju zajednicu u kojoj žive.
 
Projekt „WE CARE – Ageing with Dignity and Respect“ naglašava inovativni pristup i skup alata za poboljšavanje socijalne kohezije u prekograničnom području, osobito vezano za starije stanovništvo. Ključna točka prekogranične suradnje jeste uspostava odnosa i socijalnih mreža među starijim osobama, pružateljima skrbi, volonterima i lokalnim zajednicama u području središnje Hrvatske, sjeverne BiH i središnje Crne Gore.
 
Glavni cilj projekta je povećati kvalitetu i dostupnost zdravstvenih usluga socijalne skrbi za starije osobe u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
 
Projekt integrira društveni, gospodarski i teritorijalni razvoj u zajedničkom djelovanju na ostvarivanju ključnih potreba ranjivih starijih osoba kroz inkluziju, deinstitucionalizaciju skrbi i jačanju prekogranične suradnje. (kta/i.s.)
 
foto
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. veljača 2020.

    Papa Francesco Bari incontro con i vescovi del Mediterraneo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: