Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 24. kolovoz 2019.

PRIOPĆENJE S VIII. SUSRETA RADNE SKUPINE SVETE STOLICE I VIJETNAMA

Svete Stolice odalo je priznanje „podršci koju vijetnamska država daje Katoličkoj Crkvi“

U Vatikanu je 21. i 22. kolovoza održan VIII. susret radne skupine Svete Stolice i Socijalističke Republike Vijetnam, na kojem su se obje strane složile da su posljednjih godina ostvareni pozitivni koraci na području vjerske slobode u Vijetnamu.

U zajedničkom priopćenju objavljenom u petak 23. kolovoza navodi se da je vijetnamsko izaslanstvo predvodio ministar vanjskih poslova To Anh Dung, a izaslanstvo Svete Stolice mons. Antoine Camilleri, dotajnik za odnose s državama, te su oboje zajednički vodili susret na kojem je bilo riječi o bilateralnim odnosima, prenosi Vatican News. Istaknuto je da su osobito česti bili kontakti nakon nakon VII. susreta radne skupine Svete Stolice i SR Vijetnama u prosincu 2018. u Hanoiju i konzultacije između vijetnamske radne skupine i nadbiskupa Mareka Zalewskoga, nerezidirajućeg papinskoga izaslanika za Vijetnam.

Vijetnamsko izaslanstvo istaknulo je da njihova država sve više implementira konsekventnu politiku „poštovanja i jamstva vjerskih i religijskih sloboda i stvaranja povoljnih uvjeta za djelatnosti i razvoj katoličkih zajednica u Vijetnamu“. Izaslanstvo Svete Stolice odalo je, pak, priznanje „podršci koju vijetnamska država daje Katoličkoj Crkvi“ i potvrdilo želju katoličkih vjernika da budu “dobri katolici i dobri građani” kako bi dali djelotvorni prinos razvoju i općem dobru Vijetnama, „ostajući pritom vjerni crkvenom nauku i poštujući zakone zemlje“.

Izaslanstva su se složila oko mogućnosti daljnjega unapređenja vatikansko-vijetnamskih odnosa u skoroj budućnosti, i osobito uređivanja statusa rezidirajućeg papinskoga predstavnika i njegova ureda u Vijetnamu, kako bi se što prije omogućilo uvođenje službenoga nuncija u Vijetnamu. Obje su strane također potvrdile svoja nastojanja za nastavak dijaloga na temelju povjerenja i poštovanja dogovorenih načela bilateralnih odnosa te istaknule „važnost unaprjeđivanja kontakata i na višim razinama“.

Papa Franjo primio je vijetnamsko izaslanstvo u privatnu audijenciju u srijedu 21. kolovoza, a susreli su se i s Papinim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom. Kako se ističe u zajedničkom priopćenju, ti su susreti prošli “u srdačnom ozračju dobre volje i međusobnoga poštovanja”.

Susreti radnih skupina održavaju se naizmjenično u Vijetnamu i Vatikanu, a na onom u Hanoiju krajem prošle godine bilo je riječi o područjima dijeceza i biskupskim imenovanjima. Nedugo zatim Papa je imenovao nekoliko biskupa u Vijetnamu. Nekadašnji vatikanski predstavnik povučen je iz socijalističke zemlje 1975., krajem Vijetnamskoga rata. Od svibnja 2018. apostolski nuncij u Singapuru poljski nadbiskup Marek Zalewski ujedno je Papin nerezidirajući predstavnik u Vijetnamu. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. svibanj 2020.

    Il popolo di Dio con il suo pastore Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: