Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. kolovoz 2020.

Najave

Široki Brijeg, 24. kolovoz 2019.

Dokumentarni film „Golgota Banjolučke biskupije“ na filmskom festivalu u Širokom Brijegu

Udruga Nazaret, prognanih Hrvata banjalučkog kraja, snimila je 2018. godine dokumentarni film Golgota Banjolučke biskupije, koji kroz izjave svjedoka tih događaja, govori o tom teškom vremenu u Banjoj Luci i okolici. Zastrašivanja, prijetnje, silovanja i ubojstva na kućnom pragu, bacanje bombi na kuće Hrvata i sve vrste maltretiranja, bila je svakodnevnica u tom vremenu.

Redatelj filma i scenarist je Vinko Laštro a film će biti prikazan na 20. Mediteran Film Festivalu u Širokom Brijegu u subotu, 24. kolovoza 2019. u 16 sati.

Sve do nedavnoga rata devedesetih godina dvadesetog stoljeća Hrvati katolici su živjeli na području sjeverozapadne Bosne i Hercegovine još od 7. stoljeća kao najstariji domicilnih ljudi na tom području, marljivo radećii, njegujući svoje katoličke vjere, kulture, tradicije, obiteljski život i u mirnom suživotu i prijateljstvu sa susjedima bez obzira na vjeru i naciju. Predratni broj hrvatskog stanovništva u tom dijelu Bosne, na području banjalučke regije, bio je oko 70.000, a nakon rata i etničkog čišćenja ostalo je samo nekoliko tisuća Hrvata. Film govori o događanjima u vrijeme rata od 1992. do 1995. godine na banjolučkom području kroz iskaze Hrvata koji su prognani iako na tom području nije bilo ratnih djelovanja. Predstavnici međunarodne zajednice nisu zaštitili protjerane Hrvate i Bošnjake niti im dali potrebnu potporu za povratak. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: