Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. veljača 2020.

Vijesti

Humanitarne djelatnice cijepe djecu sirijskih izbjeglica

Humanitarne djelatnice cijepe djecu sirijskih izbjeglica

Vatikan, 20. kolovoz 2019.

PAPA FRANJO: HUMANITARNE DJELATNICE ZNAK SU BOŽJE BLIZINE

Povodom Svjetskog humanitarnog dana papa Franjo u tweetu istaknuo veliku hrabrost humanitarnih djelatnica prisutnih na brojnim kriznim područjima

Danas se spominjemo svih hrabrih žena koje idu u susret braći i sestrama u nevolji. Svaka je od njih znak Božje blizine i suosjećanja – napisao je 19. kolovoza 2019. papa Franjo u tweetu, odaslanom sa svojega računa @Pontifex, povodom Svjetskog humanitarnog dana. Taj su dan odredili Ujedinjeni narodi u svrhu spomena na humanitarne djelatnike koji su u službi u cijelom svijetu, ali i na one koji su umrli pomažući siromašnima, marginaliziranima i ranjivima. Ove je godine Svjetski humanitarni dan posebno posvećen ženama koje djeluju na kriznim područjima u cijelom svijetu.

Humanitarne su djelatnice na prvoj crti na raznim frontama obilježenima višestrukim dramama – istaknuo je glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres. Pružaju pomoć civilima koji se suočavaju s epidemijama. Prisutne su u zemljama izmučenima ratovima, kao što je Afganistan, kao i na područjima koja ugrožava prehrambena nesigurnost, poput Sahela. Uvijek su uz potrebite u zemljama pogođenima sukobima i siromaštvom. Humanitarne su djelatnice brojne i riskiraju svoj život kako bi spasile druge – napomenuo je glavni tajnik Ujedinjenih naroda.

Sukobi su i dalje glavni razlog intervencija i pružanja pomoći. Prema podatcima Organizacije ujedinjenih naroda za 2019. godinu, gotovo 132 milijuna ljudi, u 42 zemlje u svijetu, treba pomoć i humanitarnu zaštitu. Jedna je od najtežih kriza ona u Jemenu. Samo u toj zemlji živi najmanje 24 milijuna osoba kojima je potrebna pomoć. U Demokratskoj Republici Kongo pak, u opasnosti je život više od 13 milijuna ljudi, zbog posljedica povezanih s bijedom u kojoj žive.

Južni Sudan još uvijek pogađa građanski rat, a u Afganistanu, osim pojave unutarnjih migracija, vlada kronična prehrambena nesigurnost. U Venezueli pak, politička kriza i gospodarski kolaps doveli su i do iseljavanja oko tri milijuna ljudi. Dramatično je stanje i u Siriji, Nigeriji, Etiopiji i Somaliji.

Prema običajnom pravu, humanitarnim djelatnicima treba uvijek biti zajamčen pristup u zemljama u kojima je došlo do humanitarne krize, sukoba ili prirodnih nesreća, kako bi mogli pružiti pomoć i usluge. Osim što daju neposredne odgovore na krize, humanitarni djelatnici pružaju i psihosocijalnu potporu, u svrhu obnove tkiva teško ranjenih društava. Svjetski se humanitarni dan slavi 19. kolovoza, u spomen na dan kada je, 2003. godine, u Iraku, u Bagdadu, bombardirano sjedište Organizacije ujedinjenih naroda. U tom su napadu život izgubile 22 osobe.

Papa Franjo je više puta istaknuo važnost pružanja pomoći i zaštite ranjivim osobama. Uoči obljetnice četiriju Ženevskih konvencija, uvedenih 12. kolovoza 1949. godine, Papa se osvrnuo na dramatične uvjete u kojima su primorani živjeti stanovnici zemalja izmučenih ratom. U podnevnom je nagovoru 11. kolovoza Papa istaknuo da su svi dužni poštovati ograničenja određena međunarodnim humanitarnim pravom, štiteći pučanstvo bez zaštite i civilne strukture, a posebno bolnice, škole, bogoštovna mjesta i izbjegličke kampove.

Obraćajući se pak sudionicima Konferencije o međunarodnom humanitarnom pravu, 28. listopada 2017. godine, Papa se spomenuo drame narodā pogođenih ratom, te izrazio želju da humanitarne organizacije djeluju uvijek u skladu s temeljnim načelima čovječnosti, nepristranosti, neutralnosti i neovisnosti. Nadam se da će ta načela, koja su središte humanitarnoga prava, prihvatiti savjesti boraca i humanitarnih djelatnika kako bi bila primijenjena u praksi. Tamo pak gdje se, što se tiče humanitarnoga prava, oklijeva i čine propusti, neka savjest svakog pojedinca zna prepoznati moralnu dužnost poštovanja i zaštite dostojanstva osobe u svakoj prilici, a posebno u situacijama u kojima je ona ugrožena – rekao je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. veljača 2020.

    Sette giorni con Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: