Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. veljača 2020.

Vijesti

Belem, 20. kolovoz 2019.

BRAZIL: BROD BOLNICA "PAPA FRANJO" PRIMIO PRVE PACIJENTE

Riječ je o najpotpunijoj riječnoj bolnici u Brazilu, koja će stanovništvu uz obalu rijeke Amazone nuditi zdravstvenu zaštitu i donositi Riječ Božju

Brod bolnica, koji nosi ime Svetoga Oca, u srpnju 2019. je isplovio iz grada Óbidosa, u brazilskoj državi Pará, a u subotu, 17. kolovoza doplovio u Belem, glavni grad spomenute države, na ušću Amazone u Atlantski ocean. Nakon jutarnjega Misnoga slavlja, 18. kolovoza brod bolnica "Papa Franjo" u Belemu je primio prve pacijente.

Riječ je o najpotpunijoj riječnoj bolnici u Brazilu, koja će stanovništvu uz obalu rijeke Amazone nuditi zdravstvenu zaštitu i donositi Riječ Božju. Brod je u srpnju krenuo iz grada Óbidosa, a idejni je tvorac inicijative lokalni biskup, mons. Bernardo Bahlmann, u suradnji s redovnicima Bratstva svetoga Franje Asiškoga u Providnosti Božjoj koji upravljaju bolnicom u Rio de Janeiru.

Papa Franjo je dolazak broda bolnice u luku Belem popratio pismom u kojemu je izrazio radost i zahvalnost Bogu zbog pokretanja te inicijative koja će – kako piše – donijeti Riječ Božju i mogućnost boljega zdravlja onima koji su najpotrebitiji, posebice domorodcima i stanovništvu koje živi na dionici rijeke Amazone kojom će ploviti, dugoj 1000 km. Naime, više od 700.000 ljudi stanuje na područjima brazilske države Pará kojima se može pristupiti samo rijekom.

Sveti je Otac od početka dao svoju potporu spomenutoj inicijativi i pratio korake prema njezinom ostvarenju. U pismu je istaknuo njezin značaj s obzirom na predstojeću posebnu Biskupsku sinodu o Amazoniji te napisao da je ta riječna bolnica iznad svega odgovor na poslanje Gospodina koji i dalje šalje svoje učenike da naviještaju Kraljevstvo Božje i liječe bolesne. Misija broda bolnice „Papa Franjo“ bit će potpora životu u Amazoniji, dobromu životu koji za domorodce na tom području znači međusobni sklad te sklad s prirodom, ljudskim bićima i vrhovnim Bićem – stoji u pismu.

Sveti je Otac podsjetio da je Crkva pozvana biti terenska bolnica koja prihvaća sve, bez razlike i uvjeta. Poput Isusa, koji se pojavio hodajući na vodi, smirio oluju i ojačao vjeru učenika, ovaj će brod donijeti duhovnu utjehu i smirenje muškarcima i ženama u potrebi – stoji u pismu pape Franje koji je na kraju biskupu Óbidosa i Bratstvu svetoga Franje Asiškoga u Providnosti Božjoj zahvalio na tom lijepom znaku vjere i kršćanske solidarnosti. Liječnicima, volonterima, dobročiniteljima i svima kojima će pružati pomoć, Papa je udijelio blagoslov te ih povjerio Nazaretskoj Gospi i pozvao da mole za njega i za dobre plodove predstojeće Sinode o Amazoniji.

Spomenuta inicijativa nastala je nakon posjeta pape Franje bolnici Bratstva svetoga Franje Asiškoga u Providnosti Božjoj, u Rio de Janeiru, u prigodi Svjetskoga dana mladih, 2013. godine. Sveti ih je Otac tom prilikom potaknuo da idu u Amazoniju, saznavši prethodno u razgovoru s utemeljiteljem bratstva, fra Franciscom Belottijem, da njihovi redovnici još uvijek nisu prisutni na tom području. Prošlo je 6 godina od toga razgovora te je, uz pomoć brazilske države Pará koja je donirala sredstva, ostvaren i taj projekt. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. veljača 2020.

    Papa Francesco Bari incontro con i vescovi del Mediterraneo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: