Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. prosinac 2019.

Vijesti

Bdjenje u El Pasu (Texas, SAD) u spomen na žrtve krvoprolića

Bdjenje u El Pasu (Texas, SAD) u spomen na žrtve krvoprolića

Washington, 14. kolovoz 2019.

BISKUPI SAD-A: DOSTA RETORIKE MRŽNJE

Američki biskupi izrazili su veliku zabrinutost zbog širenja rasizma i ksenofobije, potaknutih retorikom mržnje koja je, čini se, motivirala nedavno krvoproliće u Teksasu i Ohiju

Predsjednici triju komisija Biskupske konferencije SAD-a izjavili su u nedavno objavljenom priopćenju za tisak da tragična smrt 22 osobe, ubijene 3. kolovoza u trgovačkom centru u gradu El Pasu, kada je na njih pucao 21-godišnji mladić, pokazuje da retorika i ideje koji obiluju mržnjom nekima mogu postati motivacija za djela nasilja.

Biskupi su također istaknuli da osjećaji ogorčenosti prema imigrantima, izbjeglicama, muslimanima i Židovima, javno očitovani posljednjih godina, potiču mržnju u američkom društvu. Istu retoriku mržnje – primijetili su biskupi – koristili su autori krvoprolića u El Pasu i onoga počinjenoga 2015. godine u sinagogi u Pittsburghu.

Od vlasti i onih koji imaju političku odgovornost, američki su biskupi zatražili da se uključe u pokušaj zacjeljivanja rana uzrokovanih nasiljem i da se suoče s problemom rasizma, ksenofobije i vjerske netrpeljivosti, suzdržavajući se od retorike koja uzrokuje bol i podjele te dehumanizira i dijeli ljude na temelju rase, religije, etničke pripadnosti ili podrijetla. Također su pozvali na brzo djelovanje kako bi se prestao koristiti jezik koji obiluje mržnjom, kojim se degradira, dijeli i pojedince potiče na užasno nasilje. Izjavu su američki biskupi zaključili pozivom liderima i svim Amerikancima da se zalažu za to da njihov narod bude ujedinjen i gostoljubiv. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. prosinac 2019.

    DICEMBRE 2019: L’avvenire dei più giovani

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: