Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. rujan 2020.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 30

Katolički tjednik br. 30

Sarajevo, 5. kolovoz 2019.

Katolički tjednik

Tutori

Zašto neka riječ, odnosno neki pojam izgubi svoju prvotnu vrijednost, uz ostalo, treba tražiti i u sadržaju kako je tijekom vremena ispunjavan – što se sve time opisivalo. Primjerice, razvidno je da se pod pojam „ljubav“ uvuklo svega i svačega, što uistinu s njom nema dodirnih točaka: od prostitucije („prodavačice ljubavi“), preko šovinizma (kvazirodoljubi) do narcisoidne egocentričnosti („ljubav prema sebi“). Na tom se tragu praktičnoga obezvrjeđivanja našla i uloga tutora – skrbnika, odnosno staratelja, koji je izvorno trebao biti plemenita i čestita osoba dodijeljena maloljetnicima bez roditelja, kako bi se brinuo za ostvarivanje njihovih prava, (o)čuvao ih od zloporaba i pomogao im „izići na pravi put“. No, očito je u povijesti bilo odviše onih koji su na nesreći najmanjih pokušali osobno profitirati tako da taj pojam danas ima negativan prizvuk. Takvi su se za siročiće zanimali samo kada bi vidjeli da mogu izvući kakvu korist za sebe, a nipošto da bi promislili što mogu učiniti da im pomognu. O tomu govore i različite pojave u Katoličkoj Crkvi i odnosu društva prema njoj danas.

Na tragu sveprisutnoga poimanja „prava bez dužnosti i obveza“, tako i u Crkvi nije malo onih koji smatraju kako su pozvani kritizirati sve što ne valja, ali istodobno ničim ne doprinijeti da to bude popravljeno. Primjerice, drvlje i kamenje sručit će na Crkvu zašto putem Caritasa nije nekomu pomogla, a osobno nikada ni centa nisu dali za bilo koji karitativni projekt. Štoviše, kazat će kako svoju djecu ne bi htjeli opterećivati svojim materijalnim problemima, ali će na sva zvona galamiti ako im župnik negativno odgovori na njihova traženja.

U takvu ozračju pojavljuju se „skrbnici“ koji bolje, nego li svatko osobno, znaju što koga boli. Na poseban način, na bosanskohercegovačkom podneblju, u posljednje vrijeme uočava se kako su to pojedinci koji su odavde otišli u „potrazi za boljim životom“. Vjerojatno shvaćajući da su pronašli „recept za sreću“ onda taj isti žele nametnuti onima koji su ostali. Poimajući da su zbog toga uspješni i da ih se kao takve treba uvažavati, uzimaju si za pravo biti tutori u različitim pitanjima materijalne naravi. Mnogi će župnici posvjedočiti kako upravo s takvima imaju problem jer su „jaki na riječi“, a nikakvi na djelu: mudrovat će kako bi trebalo i iščuđavati se ako je drugačije, a sami neće sudjelovati u životu Crkve.

No, ne samo pojedinci, nego se ovo tutorstvo može na osobit način uočiti i na primjeru medija masovnih komunikacija. Nedavno su se neki od takvih „informacijskih skrbnika“ iz Hrvatske zainteresirali za slučaj s jednog groblja u Zenici na kojemu je prije dvije godine postavljena bazna postaja mobilnog operatera. Zanimalo ih kako takvo što može biti na posljednjem počivalištu nečijih najmilijih. Prema svemu sudeći, zbog te bi spoznaje – da se mediji iz Zagreba toliko za njih zanimaju, svim katolicima zeničkoga kraja sada trebala od radosti suza iz oka poteći. Dakako, nije uopće važno što predmet tutorskoga interesa ovakvih i sličnih nikada nije bilo pitanje na koji se način pojedina župa i župnik financira; od kojih sredstava bivaju obnovljeni spomenici koje neki „neodgovorni maloljetnici“ s vremena na vrijeme poruše; kako sve to utječe na tamošnji puk... Ne, važno je da se ispita slučaj koji ima puno pregleda, i koji će na potki senzacionalizma, donijeti korist tutoru. 


Zaključak uvodnika pročitajte u tiskanom izdanju

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    9. rujan 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: