Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. siječanj 2020.

Vijesti

Banja Luka, 18. srpanj 2019.

SJEDIŠTE BANJOLUČKE BISKUPIJE POHODILA DELEGACIJA UKRAJINSKE GRKOKATOLIČKE CRKVE

Delegacija će u Banjoj Luci sudjelovati na konferenciji o ukrajinskoj dijaspori

U srijedu, 17. srpnja 2019. delegacija Ukrajinske Grkokatoličke Crkve pohodila je sjedište Banjolučke biskupije. Delegaciju, u kojoj se nalazi jedanaest svećenika, predvodio je vladika Josip Miljan iz Kijeva. Oni će u Banjoj Luci sudjelovati na konferenciji o ukrajinskoj dijaspori na temu: „Čuvanje kršćanskog identiteta i uloga identiteta u procesima integracije i zaustavljanju asimilacije“. Dopratio ih je mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije koja na ovom prostoru ima svojih 11 župa kojima upravlja sedam svećenika. Većina grkokatolika na ovom području ukrajinskog je podrijetla.

U banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure dobrodošlicu gostima poželio je pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren te ih ukratko upoznao s poviješću Banjolučke biskupije i sadašnjim životom biskupijske zajednice te istaknuo vrlo dobru suradnju s grkokatoličkom zajednicom.

U prostorijama Biskupskog ordinarijata, zajedno s članovima Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, goste je pozdravio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić te ih upoznao da je Biskupska konferencija BiH upravo završila svoje 76. redovito zasjedanje na kojem je kao delegat Hrvatske biskupske konferencije sudjelovao u mons. Stipić. Kao rođeni Banjolučanin kardinal Puljić zaželio im je dobrodošlicu te podsjetio da je 1997. godine kao izaslanik pape Ivana Pavla predvodio svečano Euharistijsko slavlje u svetištu Zarvanicia nedaleko od Lavova.

Delegacija je prije toga pohodila grkokatoličku crkvu Hrista Carja u središtu Banje Luke gdje su ih dočekali grkokatolički svećenici iz Bosne i Hercegovine predvođeni svojim apostolskim upraviteljem mons. Milanom Stipićem koji je u svom pozdravu istaknuo da se raduje suradnji s Ukrajinskom Grkokatoličkom Crkvom. Izrazio je nadu da će ta Crkva pomagati ukrajinsku dijasporu u Bosni na duhovnom, intelektualnom i materijalnom planu. Pojasnio je da je Križevačka eparhija uvijek vodila pastoralnu skrb i o svojim vjernicima na teritoriju vikarijata u Bosni i Hercegovini.

Istoga dana u večernjim satima delegacija je sudjelovala na posveti spomen križa koji je postavljen u dvorištu banjolučke grkokatoličke crkve kao uspomena na postojanje ukrajinskog grkokatoličkog manastira na ovim prostorima. (kta)

 

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. siječanj 2020.

    ll Papa per la Giornata della Memoria: mai più questa immane tragedia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: