Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. siječanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 17. srpanj 2019.

KARMELIĆANKE NA STUPU PROSLAVILE SVOJ PATRON

Svetu misu predslavio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić

Zajednica sestara karmelićanki u sarajevskom naselju Stup proslavila je 16. srpnja 2019. patron svojega samostana - Gospu Karmelsku. Uz sudjelovanje više od 150 vjernika i koncelebraciju deset svećenika među kojima je bio i sarajevski dekan preč. Mato Majić, Svetu misu predslavio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, prenosi nedjelja.ba.

Na početku je nazočne pozdravio stupski župnik vlč. Miroslav Ćavar, čestitavši patron zajednici sestara kojih su sarajevskom karmelu ima sedam.

U propovijedi je provincijal fra Jozo počeo od konstatacije o sebičnosti i individualizmu u današnjem društvu. Ispričao je anegdotu o mladom bračnom paru koji je „u potrazi za boljim životom“ otišao u inozemstvo te ubrzo pisali svojim prijateljima: „Dođite da vidite kako lijepu kuću imamo; kako smo ju moderno opremili; da vidite kako lijepo auto imamo… i da vidite što je ostalo od nas“. U tom smislu, istaknuo je kako uslijed „zaborava duha“ prva strada ljubav.

„Kriza današnjega kršćanstva jest u tome što kršćanin više ne moli. Kriza obitelji je kriza molitve. Molitva je naš razgovor s Bogom i bez te spone svi bismo bili izgubljeni. Molitvom smo prikopčani na izvor životne energije, na Boga. Kad se naši životni akumulatori isprazne, kad duše postanu prazne, Bog ih puni“, rekao je fra Jozo te u kratkim crtama iznio povijest nastanka blagdana Gospe od Karmela i karmelskoga reda kojemu je u muškom ogranku obnovitelj bio Sv. Ivan od Križa, a u ženskom Sv. Terezija Avilska. Uputivši kako je svaki čovjek pozvan na osobno obnovu života u duhu zaključio je da „Bog svakomu daje da može postići ono savršenstvo potrebno za spasenje, ali ga nitko ne može postići bez prihvaćanja i ustrajnoga nošenja svoga križa i bez ljubavi kojom nadilazi svoje granice i granice svemira“.

Tijekom Mise pjevale su sestre karmelićanke i vjerujući puk, a svirao je domaći sin vlč. Vlado Vrebac, župnik u Bijelom Brdu kod Dervente.

Nakon Mise druženje je nastavljeno u dvorištu i prostorijama samostana.

Inače, ovo je prva proslava patrona "novoj postavi" samostana na Stupu, a na nju su se priremali devetnicom te intenzinije trodnevnicom kada su Svete mise predvodili: župnik u Novom Travniku - Uzašašće Gospodinovo vlč. Marko Majstorović, duhovnik vlč. Jakov Kajinić te karmalićanin o. Jakov Kuharić. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. siječanj 2020.

    ll Papa per la Giornata della Memoria: mai più questa immane tragedia

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: