Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

7. kolovoz 2020.

Vijesti

Zagreb, 11. srpanj 2019.

NOVI BROJ GLASA KONCILA

Naslovnom fotografijom te izvještajem o proslavi blagdana bl. Marije Propetoga Isusa Petković u Blatu na Korčuli, otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 28. u 2019. godini

Naslovnom fotografijom na kojoj su u prvome planu djeca i redovnice te barjak s likom bl. Marije Propetoga Isusa Petković te izvještajem o središnjoj proslavi blagdana te hrvatske blaženice u Blatu na Korčuli, otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 28. u 2019. godini, s nadnevkom od nedjelje, 14. srpnja.

Središnje slavlje u Blatu predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, iz čije su propovijedi na naslovnici istaknute sljedeće riječi: “Uronjena u Kristovo otajstveno tijelo – u Crkvu, druge je ljude prepoznavala te gledala kao svoju braću i sestre. I zato je ne samo izvrsno polagala ispite u danima kušnje, nego je ‘riječ Kristova u svem bogatstvu prebivala u njoj’.”

“A što je sa sustavom?”, postavlja u redovitome komentaru Glasa Koncila zamjenik urednika Branimir Stanić. Povod pitanju je nedavna ostavka ministra uprave. Hoće li to riješiti dubinski problem? Neće, smatra Stanić. Nisu ga riješile ni smjene vlada. U većem dijelu komentara Stanić, međutim, propituje tečajni sustav, koji se godišnje bavi predmetima zajedno “teškim” prosječno deset milijarda kuna. Čini to uz pomoć znanstvenoga rada dr. Domagoja Sajtera, koji je objavljen u “Ekonomskom vjesniku”, časopisu Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. U svakom slučaju, stanje se neće ozbiljnije popravljati dok je god sustav, bilo koji sustav, “postavljen tako da pogoduje odabranima”. U tome komentator vidi jedan od glavnih razloga što “mnogi, pogotovo mlađi ljudi, razočarani odlaze iz Hrvatske”.

Kad je riječ o životu Crkve u Hrvatskoj, mnoge će čitatelje zacijelo zanimati izvještaji o imenovanjima i razrješenjima svećenika u Dubrovačkoj, Hvarskoj, Gospićko-senjskoj, Sisačkoj i Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji. Izvještaji s dvaju događaja, nadalje, podsjećaju na dva velika lika Crkve u Hrvata u novijoj povijesti. U Harkanovcima je, u sklopu svečanoga misnoga slavlja, blagoslovljena spomen-ploča u povodu 100. obljetnice rođenja đakovačkoga i srijemskoga biskupa Ćirila Kosa, “dobroga oca svoje biskupije”, kako je to rečeno na skupu. A misno slavlje i znanstveni skup održan je i u Svetom Iliji, o 110. obljetnici rođenja i 30. obljetnici smrti glasovitoga svećenika Vilima Cecelje.

Na pitanja koja se tiču odnosa filozofije, kozmologije, znanosti, vjere i teologije odgovara u redovitome intervjuu redovnica, članica Kongregacije sestara dominikanka svetih anđela čuvara, dr. Ivana Pavla Novina. “Čovjekov se misaoni horizont brzo širi i postane jasno da je istraživanje prirode izazovno i složeno, ali da mimo prirode postoji i svijet misli, jezika i umjetnosti koji se ne da ograničiti na nabrajanje prirodnih uzroka”, kaže među ostalim sugovornica.

“Zašto hrvatski političari ne mogu izići iz Jugoslavije?” naslov je analize koju je prenio Glas Koncila, a potpisuje je povjesničar dr. Jure Krišto. “Sve da je u šumi Brezovici organiziran prvi ‘partizanski odred’ – a nije! – ne bi bilo mjesta zaključku današnjih hrvatskih ‘antifašista’ da je tada otpočela borba za slobodu hrvatske države, nego za slobodu Sovjetskoga Saveza, za pobjedu proleterske revolucije i protiv hrvatske države koju su proglasili ‘frankovci’, opet zato što se bori protiv Sovjetskoga Saveza”, kaže među ostalim autor teksta.

Redovite reportaža vodi čitatelja na “velike prostore s malo stanovnika”, u župu sv. Nikole Tavelića u Perkoviću u Šibenskoj biskupiji. “Kontinentalni duhovni biser na dvadesetak minuta do mora”, naslov je reportaže o ljudima i vjernicima koji vole svoj kraj i svoju župu, u kojoj je svaki čovjek važan.
Gitaristica, voditeljica župnoga zbora mladih “Djeca Božja”, grafička dizajnerica – sve je to Josipa Fotak iz župe Dobroga Pastira u Brestju u Sesvetama pokraj Zagreba. “Uvijek me nešto zvalo u crkvu”; “Iskustvo propitivanja jako mi je dobro došlo”; “Žao mi je ljudi bez vjere” – neke su od izjava angažirane djevojke i vjernice.

U rubrici “Susret” predstavlja se Bepi Petrašić, ribar iz Komiže, u prilogu pod naslovom “Gospodarski pojas ili izdaja nacionalnih interesa?”. “Pa kako bi Slavonija izgledala bez granica, da svatko po njoj vršlja i radi što hoće? E tako je nama na moru. Gospodarski je pojas trebalo proglasiti jer sve se drugo može gledati kao izdaja nacionalnih interesa ili neko podaništvo koje se ne brine o zaštiti svoga teritorija i interesa svoga naroda”, kaže među ostalim Petrašić.

“Odmor je nužnost i obveza”, naslov je članka u “Prilici”, prilogu Glasa Koncila. Tekst koji potpisuje psihologinja dr. Lovorka Brajković pokušava odgovoriti na pitanja kako se uistinu odmoriti i kako se nakon odmora vratiti u realnost. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: