Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

3. lipanj 2020.

Vijesti

Ljetni dvobroj kršćanske obiteljske revije Kana

Ljetni dvobroj kršćanske obiteljske revije Kana

Zagreb, 11. srpanj 2019.

IZ TISKA JE IZAŠAO LJETNI DVOBROJ KRŠĆANSKE OBITELJSKE REVIJE "KANA"

Veliki razgovor s Fabriceom Hadjadjom u ljetnoj Kani: 'Vječno se očituje u tjelesnom'

Zakoračivši u srpanj, zakoračili smo i u ljetni dvobroj kršćanske obiteljske revije Kana. S obzirom na to da je „Hrvatska na ljetnim praznicima“, kako glasi jedan od naslova, Kana donosi nekoliko tekstova koji povezuju odmor i duhovnost, Boga. Fra Darko Tepert tako u tekstu „Biblija i odmor“ sažima ono što o odmoru govori Sveto pismo te ističe poticaje koje nam u tom kontekstu Biblija daje za današnje vrijeme. Suprotno odmoru, ali s njim povezno, jest dakako umor koji je kao središnji motiv svoje kolumne postavio Stjepan Baloban, osvrnuvši se na činjenicu ljudskoga umora koji se akumulira u čovjekovu osobnom i profesionalnom životu, a ima snažan, katkad i presudan utjecaj na funkcije koje čovjek obnaša u društvu ili u Crkvi. Koliko nam u svemu, pa i u svladavanju umora, treba mudrosti piše u tekstu „Mudrost i ljudsko znanje“ pater Bono Zvonimir Šagi, upućujući na znakovitost Isusovih prispodoba o mudrosti. Mudrost nam je svakodnevno potrebna i kod procjene svega oko nas. U rubrici Pitanje sadašnjega trenutka, pod naslovom „Fake news – što je istina?“ tim se pitanjem bavi Josip Grbac.

Središnji dio dvobroja ljetne Kane čini veliki razgovor s Fabriceom Hadjadjom, francuskim filozofom i piscem židovskoga podrijetla, danas velikim zagovornikom kršćanske misli, ravnateljem Europskoga instituta za kršćansku antropologiju „Philanthropos“ i članom Papinskoga vijeća za laike, obitelj i život. Hadjadj je na pitanja Martine Vuk iznio vrlo intrigantne odgovore, razmišljanja o spolnosti i ljubavi, tijelu i kršćanskoj antropologiji, obitelji, jedinstvenosti žene i drugome. „Danas je problem obitelji da više ništa ne radimo zajedno. Obitelj je postala vrsta u nizu potrošačkih kolekcija, a u toj potrošačkoj kolekciji… svatko ima svoj ekran. I tako je obitelj podijeljena iznutra. Stoga je pravo pitanje obitelji zajedništvo obitelji, odnosno, što obitelj radi zajedno.“, kaže među ostalim Hadjadj. A da su upravo „ekrani“ – pametni telefoni, tableti, računala česti problem u obiteljima, točnije kod djece i mladih, govori tekst Kristine Pšenko „Ima li i vaše dijete ekranitis?“ Koliko smo ovisni o tehnologiji, internetu pokazuju i istraživanja na koja se osvrće i Rafael Rimić u rubrici Odgoj za medije.

Psihologinja Lana Batinić u Obiteljskom savjetniku piše o očekivanju naše druge, savršene polovice, razbijajući mitove o srodnoj duši, ljubavi na prvi pogled, upućujući na ono što je u odnosu s drugima doista bitno. Tado Jurić upozorava pak na problem iseljavanja Hrvata iz BiH, dok velečasni Jeronim Ban u tekstu „Umjetna inteligencija i androidi u medicini“ promišlja o tehnološkom napretku u toj struci i pozitivnim i negativnim stranama. Kana ponovno donosi i nekoliko političkih tema, kolumnu psihijatra Dalibora Karlovića, Žensku stranu medalje koju ovoga puta piše Silvana Burilović Crnov te niz drugih zanimljivih tekstova.

Putopis o južnoj Italiji, s naglaskom na San Giovanni, mjesto svetoga Padre Pija, nekoga možda nadahne na odlazak na hodočasničko ljetovanje. Ako pak ovoga ljeta ostajete kod kuće, možete posegnuti za knjigom o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću koja se predstavlja u Kaninom Izlogu Kršćanske sadašnjosti, ili pak posjetiti koje od ljetnih umjetničkih zbivanja navedenih u Kulturnom mozaiku. Svojoj djeci, umjesto ekrana, ponudite Kaninu rubriku Vama djeco, a kako je ljetovrijeme u kojemu se češće ide u posjete, kako u Autoškoli za kršćane zaključuje Nikola Kuzmičić,„bilo bi dobro da pronađemo vremena i da posjetimo Krista prisutnog u posvećenoj hostiji te da se u molitvi pred svetohraništem nadahnemo susretom s našim Bogom i Spasiteljem.“ (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: