Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

2. lipanj 2020.

Vijesti

Mozambički predsjednik Filipe Nyusi

Mozambički predsjednik Filipe Nyusi

Rim, 10. srpanj 2019.

PREDSJEDNIK NYUSI: MOZAMBIČKI NAROD S NESTRPLJENJEM OČEKUJE PAPU FRANJU

Tijekom posjeta Zajednici svetoga Egidija u Rimu mozambički se predsjednik Filipe Nyusi osvrnuo na očekivanja od apostolskoga putovanja pape Franje u tu afričku zamlju

Tijekom posjeta Zajednici svetoga Egidija u Rimu mozambički se predsjednik Filipe Nyusi osvrnuo na očekivanja te afričke zamlje od apostolskoga putovanja pape Franje u tu zemlju, na koje će poći u rujnu. Predsjednik je zahvalio Zajednici svetoga Egidija za zauzimanje za mir, za pomoć u liječenju oboljelih od side, te za solidarnost izraženu nakon razornoga ciklona Idaija.

Mozambički narod nestrpljivo i radosno očekuje papu Franju, hodočasnika mira i Evanđelja; počašćeni smo skorim Papinim posjetom – tim se riječima predsjednik Mozambika, Filipe Nyusi, jučer, tijekom posjeta sjedištu Zajednice svetoga Egidija u Rimu, osvrnuo na apostolsko putovanje pape Franje u Mozambik, Madagaskar i Mauricijus, na kojemu će biti od 4. do 10. rujna. U Maputo, glavni mozambički grad, Sveti će Otac stići 4. rujna.

Pozdravljajući Zajednicu svetoga Egidija predsjednik Nyusi ju je nazvao „kućom mira i Mozambika“, podsjetivši kako su se upravo u toj zajednici, od 1990. godine vodili pregovori koji su doveli do potpisivanja, 4. listopada 1992. godine, primirja između čelnika dviju zaraćenih strana – Joaquima Chissana, tadašnjega Predsjednika države, i Afonsa Dhlakamaa, vođe gerilske skupine Renamo.

Tijekom posjeta predsjednik Nyusi se susreo s utemeljiteljem Zajednice svetoga Egidija, Andreom Riccardijem, njezinim predsjednikom Marcom Impagliazzom te s nekoliko odgovornih u zajednici. Pozvao je, osim toga, nazočne novinare da naprave reportaže o tomu koliko Zajednica svetoga Egidija znači za Mouzambik. Osim posredovanja u pregovorima za nacionalno pomirenje, Predsjednik je spomenuo pomoć u liječenju oboljelih od side, kroz program Dream, te brojne projekte solidarnosti u korist stanovništva Mozambika. Predsjednik je izrazio zahvalnost zajednici za konkretnu blizinu i solidarnost izraženu nakon razornoga ciklona Idaija koji je pogodio također Malavi i Zimbabwe, a u kojemu je, samo u Mozambiku poginulo više od 600 osoba. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    1. lipanj 2020.

    Musei Vaticani riapertura

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: