Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

5. lipanj 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 5. srpanj 2019.

Proslavljen patron sjemenišne crkve sv. Ćirila i Metodija u Sarajevu

Crkva slavenskih apostola sv. Ćirila i Metodija u Sarajevu, koja se nalazi u sklopu zdanja Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa odnosno Katoličkog bogoslovnog fakulteta, 5. srpnja 2019. proslavila je svoj patron. Svečano Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem, apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom i umirovljenim jeruzalemskim patrijarhom mons. Fuadom Twalom, koji se u Sarajevu nalazi u prigodi održavanja 66. Glavne skupštine HKD Napredak, te uz suslavlje sjemenišnih poglavara i profesora KBF-a i drugih svećenika. Na Svetoj misi sudjelovali su bogoslovi, studenti teologije, redovnice i drugi vjernici.

Riječi dobrodošlice na početku Svete mise uputio je rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Josip Knežević koji je u prvom redu pozdravio predvoditelja kardinala Puljića te podsjetio da se ovom Svetom misom, osim što se proslavlja patron sjemenišne crkve, također zaključuje još jedna godina svećeničke formacije u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. Poseban pozdrav uputio je mons. Twalu koji je, kako je podsjetio, u Sarajevo došao na poziv mons. Franje Topića, predsjednika HKD Napredak.

Uvodeći u Misno slavlje, kardinal Puljić je također pozdravio sve nazočne, a s posebnim osjećajem radosti pozdravio je mons. Twala. Zahvalio je svima koji su zaslužni za uspješno privođenje još jedne godine svećeničke formacije u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, studentima, djelatnicima i dobročiniteljima. Na sve je zazvao zagovor slavenskih apostola sv. Ćirila i Metodija ističući da nam je osobito danas potrebno te njihove radosne vrijednosti u naviještanju i svjedočenju Isusa uskrslog.

Prigodnu propovijed mons. Twala pročitao je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu. Patrijarh Twal na početku je izrazio duboko poštovanje i zahvalnost „pastiru s velikim srcem“ kardinalu Puljiću te kazao da je ovaj susret prigoda da se učvrsti crkveno zajedništvo među dvije crkve – vrhbosanskom i jeruzalemskom – čiju je sličnost, kako je podsjetio, prepoznao i sv. Ivan Pavao II. koji je Sarajevo nazvao „europskim Jeruzalemom“.

Kazao je da je Jeruzalemska Crkva zapravo „Crkva kalvarije“ zbog okupacije izraelske vojske. Istaknuo je da ta okupacija šteti i okupatorima i narodu koji je pod njom, a da kao jednu od posljedica ima sprječavanje kretanja župljana koji tako ne mogu posjetiti Sveti Grob u Jeruzalemu bez dozvole izraelske vojne vlasti. Kazao je da se zbog iseljavanja kršćana uzrokovanog traženjem posla, dostojanstva i slobode njihov broj smanjio na gotovo 1% te da u Jeruzalemu danas živi jedva 12.000 kršćana, koji su opet podijeljeni unutar pravoslavnih, katoličkih i protestantskih zajednica.

Izrazio je uvjerenje da takav model „Crkve kalvarije“ dobro razumiju vjernici ovog područja s obzirom da je Crkva tu trpjela zbog rata, podjela i iseljavanja. Podsjetio je na burnu prošlost ovog podneblja pogođenog komunističkim totalitarizmom te nedavnim sukobima s etničkim obilježjem koji su „ostavili duboke rane koje još nisu potpuno izliječene“. „Bez obzira na to, naša i vaša Crkva pozvane su međureligijski i ekumenski dijalog. Pozvane su, po zagovoru sv. Ćirila i Metoda, da budu most između različitih komponenata naroda, kršćana, pravoslavaca, muslimana.... Pozvane su da budu crkve uskrsnuća i radosti naviještanja“, riječi su patrijarha Twala koji je potom podsjetio da je papa Franjo tijekom pastirskog posjeta Bosni i Hercegovini i Sarajevu, 6. lipnja 2015. uputio poziv „Nikad više rata“. Prenio je da je taj vapaj Svetog Oca odjeknuo i u Svetoj Zemlji. Kazao je da je bogatstvo kultura i tradicija Sarajeva primjer svijetu da je suradnja među različitim religijama u svrhu zajedničkog dobra moguća, te da mogu biti izliječene „i najdublje rane putem procesa koji treba pročistiti sjećanja i dati nadu za budućnost“.

Progovorivši potom o današnjoj Europi, kazao je da je podijeljena više nego ikada, te da se, iako pozvana da brani pravdu i dostojanstvo, zapravo zatvara u sebe, govori o miru, ali prodaje oružje.

Obraćajući se mladima, kazao je da su svojim sudjelovanjem na ovoj Svetoj misi pokazali da su akademsku godinu željeli zaključiti pod zaštitom slavenskih apostola sv. Ćirila i Metodija. Pozvao ih je njih, kao i vodstvo Bogoslovije, da upute zahvalu Gospodinu za svc darove koje im je udijelio tijekom protekle akademske godine. Ukazao je da je predstojeće vrijeme odmora prigoda da razmišljaju o svojim slabostima kako bi novu akademsku godinu započeli s još više hrabrosti, entuzijazma i radosti. „Siguran sam da je svatko dao sve od sebe ove godine kako bi postigao duhovni, ljudski i intelektualni napredak“, riječi su mons. Twala koji je na kraju čestitao patron svima te molio zagovor sv. Ćirila i Metoda.

Na kraju Misnog slavlja rektor Knežević zahvalio je prije svega Bogu i zaštitnicima sv. Ćirilu i Metodu na ovome danu. Potom je zahvalu uputio svim bogoslovima koji su se potrudili kod priprema za proslavu patrona, kardinalu Puljiću za predvođenje Svete mise, te mons. Twalu na nazočnosti i upućenim riječima.

Prije Otpusnog blagoslova kardinal Puljić zahvalio je „dosadašnjoj ekipi odgojitelja“ na njihovom radu u Bogosloviji, a „novoj ekipi“ poželio je Božji blagoslov u radu potičući ih da pomognu budućim generacijama da stasaju. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. svibanj 2020.

    Il Papa prega per popoli indifesi dell’Amazzonia duramente provata dalla pandemia

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: