Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. rujan 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 28. lipanj 2019.

Katedralna župa Presvetog Srca Isusova u Sarajevu proslavila svoj patron

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, 28. lipnja 2019. katedralna župa u Sarajevu proslavila je svoj patron. Središnje Euharistijsko slavlje u sarajevskoj prvostolnici predvodio je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, uz koncelebraciju 15 svećenika. Sudjelovale su i redovnice raznih družbi, bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i drugi vjernici.

Riječi pozdrava i dobrodošlice svim nazočnima uputio je katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić koji je naglasio da se ova Sveta misa slavi za sve njih, za njihove nakane, potrebe i molitve, kao i za sve pokojne, osobito iz katedralne župne zajednice. Kazavši kako mu je pred očima slika Isusa čiji je autor sebe i svoje najbliže na toj slici zapisao u Srce Isusovo, poželio da se po uzoru na slikara i svi ostali smjeste u Srce Isusovo budući da je to „jedina Isusova želja: da mi budemo u Njemu, i On u nama“.

Uvodeći u Misno slavlje sve nazočne pozdravio je provincijal fra Jozo koji je poželio da ovaj današnji patron bude svima spasonosan. „Na ovaj današnji dan, na dan i svetkovinu Presvetog Srca Isusova, na dan vjere, nade i ljubavi, na dan susreta s Isusom Kristom raspoložimo svoje srce za susret s njime“, potaknuo je provincijal Marinčić dodavši da molitveno ozračje započinje u srcu „koje se iskreno kaje, koje prihvaća Božju poruku, Božju ljubav pa se u njemu dogodi obraćenje te ono prepoznaje vlastite krive postupke“.

U prigodnoj propovijedi provincijal fra Jozo je podsjetio da je, poput mnogih crkava u svijetu, i sarajevska katedrala, kao i cijela Vrhbosanska nadbiskupija stavljena pod zaštitu Srca Isusova. Usredotočivši se na simboliku i značaj riječi „srce“, koja se, kako je istaknuo, često spominje u pobožnosti, ali i u svakodnevnom životu, podsjetio je da ono predstavlja središte čovjekova bića, mjesto gdje čovjek razgovara sa sobom i s Bogom.

Upozorivši na opasnost „zahlađenja srca“, ilustrirao je kroz nekoliko primjera iz svakodnevnog života kako se to „zahlađenje“ zna pokazati u javnosti kroz ravnodušnost prema drugima, potpunu otuđenost prema nekome tko je u životnoj opasnosti. Istaknuo je da je Božja ljubav za čovjeka nedohvatljiva umom, ali da je možemo osjetiti „srcem koje se otvara da bude napunjeno Božjom pravednošću i Božjom ljubavlju“.

„Srce Isusovo je ocean beskrajne dobrote i ljubavi koji je otvoren za potrebe nas grešnika, da bi mi, izgubljeni i kratkovidni ljudi, mogli naći lakši put do Boga“, kazao je provincijal fra Jozo koji je primijetio da se svi problemi svijeta i pojedinca u konačnici mogu svesti na jedan uzrok – pomanjkanje ljubavi. Pozvao je stoga roditelje da ne ostavljaju svoju djecu same pred teškim izazovima mladosti, te da im pomognu i pokažu gdje su prave radosti i odluke. Mlade je pozvao da, kao što su s prijateljima „on-line“ preko mobilnih telefona često u kontaktu, da tako budu u vezi i s Gospodinom, a da im poveznica bude molitva.

Nazočnima se na kraju obratio katedralni župnik preč. Majić koji je u zahvalio provincijalu fra Jozi za predvođenje Misnog slavlja te pozvao sve vjernike da budu „hodajuća zrcala ljubavi“ kako bi svi drugi, ali i oni međusobno mogli vidjeti istinsku kršćansku ljubav.

Misno slavlje animirao je Katedralni mješoviti zbor "Josip Stadler" u zajedništvu s bogoslovima Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Na kraju Svete mise uslijedila je pobožnost pred kipom Presvetog Srca Isusova, a poslije je u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu za sve nazočne priređen domjenak. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. rujan 2020.

    Papa Francesco: ricorda la fine e smetti di odiare

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: