Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. studeni 2019.

Vijesti

Vatikan, 24. lipanj 2019.

PAPA: OBNOVIMO DIVLJENJE I RADOST ZBOG EUHARISTIJE KOJA JE ČUDESAN BOŽJI DAR

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju, 23. lipnja

Obnovimo divljenje i radost zbog euharistije koja je čudesan Božji dar – rekao je papa Franjo u nedjelju, 23. lipnja 2019. prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra i primijetio – U Italiji i u drugim zemljama, danas se slavi svetkovina Tijela i Krvi Kristove. Evanđelje koje prati tu liturgijsku proslavu govori nam o čudesnom umnažanju kruhova koje se događa na obali Galilejskog jezera (usp. Lk 9,11-17). Isus je namjeravao govoriti tisućama ljudi, čineći ozdravljenja. U sumrak učenici dođu Gospodinu i kažu mu: „Otpusti svijet, neka pođu po okolnim selima i zaseocima da se sklone i nađu jela“. Naime, bili su u pustom kraju. A On im reče: „Podajte im vi jesti!“ Te su riječi izazvale čuđenje učenika i oni rekoše: „Nemamo više od pet kruhova i dvije ribe, osim da odemo kupiti hrane za sav ovaj narod“.

Isus poziva svoje učenike da svatko za sebe napravi istinsku promjenu logike u onu međusobnoga dijeljenja, počevši od onoga malo što nam Providnost daje na raspolaganje – rekao je Papa i napomenuo – I odmah pokazuje da vrlo dobro zna što želi učiniti. Kaže im: „Posjedajte ih po skupinama, otprilike po pedeset“. A on uze pet kruhova i dvije ribe, obrati se Ocu nebeskom i izgovori blagoslovnu molitvu. Počne lomiti kruh i dijeliti ribe, dajući ih učenicima koji posluživaše mnoštvo. Hrane nije nestalo sve dok se svi nisu nasitili.

To čudo, toliko važno da o njemu govore svi evanđelisti, pokazuje snagu Mesije i, u isto vrijeme, Njegovo suosjećanje prema ljudima – rekao je Sveti Otac i objasnio – Ta čudesna gesta ne samo da ostaje kao jedan od velikih znakova Isusovog javnog života, nego prethodi onome što će biti kasnije, na kraju, spomen Njegove žrtve, to jest euharistija, sakrament Njegovog tijela i krvi koji se daju za spas svijeta.

Euharistija je sažetak cijelog Isusovog života koji je bio jedinstven čin ljubavi prema Ocu i braći – rekao je papa Franjo i istaknuo – I tamo je, kao i u čudu umnažanja kruhova, Isus uzeo kruh u ruke, uputio Ocu blagoslovnu molitvu, razlomio kruh i dao ga učenicima; isto je to učinio s čašom vina. No u tom trenutku, uoči svoje muke želio je u toj gesti ostaviti oporuku Novog i vječnog saveza, trajni spomen na svoju muku, smrt i uskrsnuće. Svetkovina nas Tijela i Krvi Kristove svake godine poziva obnoviti radosno divljenje zbog toga Gospodinova čudesnog dara koji je euharistija.

Prihvatimo ga zahvalno, ne na pasivan i uobičajen način, nego istinski obnavljajući svoj „amen“ Tijelu Kristovu kako bi dinamizam Njegove ljubavi naš život preobrazio u čisti i sveti dar Bogu i za dobro onih koje susrećemo na svojem putu. Procesije s Presvetim Sakramentom koje se na ovu svetkovinu održavaju svuda u Katoličkoj Crkvi izraz su euharistijske vjere svetog Božjeg naroda. Pa i ja ću večeras u rimskoj četvrti Casal Bertone slaviti misu, nakon koje će biti procesija. Pozivam sve na sudjelovanje, pa i duhovno, putem radija i televizije. Neka nam Gospa s vjerom i ljubavlju pomogne slijediti Isusa koga častimo u euharistiji – zaključio je Papa. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. studeni 2019.

    Videomessaggio di Papa Francesco al popolo giapponese

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: