Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. studeni 2019.

Vijesti

Najviše je ostvarenih projekata u Africi i na Bliskom Istoku. Riječ je ponajprije o projektima izgradnje i obnove

Najviše je ostvarenih projekata u Africi i na Bliskom Istoku. Riječ je ponajprije o projektima izgradnje i obnove

Rim, 24. lipanj 2019.

"POMOĆ CRKVI U NEVOLJI" PREDSTAVILA IZVJEŠTAJ ZA 2018. GODINU

Prošle je godine putem 23 nacionalna ureda i međunarodna sjedišta, ta zaklada prikupila 111.108.825 € i ostvarila 5.019 projekata u 139 zemalja

U četvrtak, 20. lipnja 2019., u Rimu je predstavljen godišnji izvještaj Zaklade papinskoga prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ za 2018. godinu. Događaju je, među ostalima, prisustvovao i nadbiskup Colomba, kardinal Albert Malcolm Ranjith Patabendige. Don Alessandro Monteduro, predsjednik talijanskog ogranka Zaklade „Pomoć Crkvi u nevolji“, predstavio je neke od projekata koje je ta organizacija, zahvaljujući konkretnoj solidarnosti dobročinitelja, ostvarila u 2018. godini. Naime, prošle je godine putem 23 nacionalna ureda i međunarodna sjedišta, ta zaklada prikupila 111.108.825 € i ostvarila 5.019 projekata u 139 zemalja.

Najviše je ostvarenih projekata u Africi (27%) i na Bliskom Istoku (25%). Riječ je ponajprije o projektima izgradnje i obnove (31,9% sredstava). Dio sredstava dodijeljen je svećenicima koji djeluju na misijskim područjima i povjerenim im vjernicima (16,4%). Zaklada je također pomogla u obuci svećenika i redovnika (12,4% sredstava), a dio sredstava odvojila je za prijevozna sredstva u pastoralnoj skrbi, potporu kršćanskim medijima te za tiskanje Biblije i drugih vjerskih tekstova.

Nadbiskup Colomba, kardinal Albert Malcolm Ranjith Patabendige Don, istaknuo je tom prilikom da, dva mjeseca nakon terorističkih napada, u Šri Lanki i dalje vlada strah od terorizma, osobito nakon što je u zemlji otkriveno pet kampova za obuku džihadista. Zahvaljujući solidarnosti mnogih, lokalna je Crkva već osigurala psihološku potporu onima koji su izgubili svoje najmilije, pomoć djeci koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, potporu osobama koje su nakon napada ostali invalidi te materijalnu pomoć onima koji nemaju primanja.

Kardinal Ranjith istaknuo je da je potrebno osigurati povjerenje naroda do kojega se dolazi spoznajom istine i odgovorom na pitanje zašto su se dogodili napadi i tko je stajao iza njih. Napomenuo je i da je potrebno uspostaviti odnos povjerenja između kršćana i muslimana kako bi imali mir i spokoj te da zbog toga insistiraju na nužnosti dijaloga i kontaktima među pripadnicima različitih religija. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. studeni 2019.

    Il videomessaggio del Papa ai giovani vietnamiti

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: