Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. svibanj 2020.

Izdvajamo

Banja Luka, 22. lipanj 2019.

Prigodni program i izložba u okviru obilježavanja 150. obljetnice trapističkog samostana Marija Zvijezda

Pod geslom „Marija Zvijezda u Banjoj Luci, Europa u Bosni i Hercegovini“, u kripti trapističke crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci, 21. lipnja 2019. priređen je prigodni program i otvorena izložba u povodu 150. obljetnice opatije i samostana redovnika trapista Marija Zvijezda pokraj Banje Luke.

Na programu i otvaranju izložbe bili nazočni brojni ugledni gosti iz crkvenog i društveno-političkog života te pojedini predstavnici drugih vjerskih zajednica.

Riječi pozdrava i dobrodošlice svima uputio je biskup banjolučki mons. Franjo Komarica te, između ostalih, poimence pozdravio: nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjedniku Biskupske konferencije BiH „i rodnog sina ove župe i kraja u njemu drage nam Marije Zvijezde“, zatim Dom Armanda, opata i izaslanika generalnog poglavara Trapističkog reda iz Rima, mons. Henryka Jagodzinskog, savjetnika Apostolske nuncijature u Sarajevu, oca Thamsanqa Njiyela, predstavnika redovničke Družbe „Mariannhila“ iz Afrike koju je također, kao i trapiste u Banjoj Luci, osnovao opat Franz Pfanner, zatim suorganizatora ove svečanosti prof. dr. Franju Topiću, predsjednika HKD Napredak iz Sarajeva kao i sve svećenike, redovnike i redovnice među kojima je bio i velik broj sestara Klanjateljica Krvi Kristove ne čelu s njihovom poglavaricom s. Anom Marijom Antolović. Pozdravio je i Murisa efendiju, izaslanika odsutnog banjolučkog muftije Nusreta Abdibegovića

Biskup Komarica uputio je i srdačan pozdrav i brojnim drugim predstavnicima među kojima su bili: gospodin Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, gospodin Ivica Poljičko, državni tajnik i izaslanik ministrice kulture u Vladi RH, gospođa Rašeljka Bilić, voditeljice službe za muzejsku djelatnost u Upravi za arhive, knjižnice i muzeje u Vladi RH, gospođa Valentina Šarčević, vršiteljice dužnosti otpravnika poslova u veleposlanstvu RH, gospodin Marin Gregorović, vojni izaslanik u veleposlanstvu RH, gospođa Sabina, zamjenice veleposlanice Republike Austrije u BiH, gospodin Zlatko Kramarić, generani konzul RH u Banjoj Luci, gospodin Igor Radojčić, gradonačelnik Banje Luke, gospodin Josip Jerković, dopredsjednik RS, gospođa Matea Brstilo Rašetar, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja; gospođa Drina Ćavar, predsjednice udruge „Kristov stol“ i predstavnica biciklista koji su vozočastili svojim biciklima iz hrvatskih gradova do trapističkog samostana Marija Zvijezda i drugi.

„Danas sam - vjerujem kao i svaki od Vas radostan i Bogu zahvalan, što smo se u ovom lijepom crkvenom zdanju okupili na ovoj prigodnoj svečanosti u povodu velikog, jedinstvenog Jubileja - 150-te obljetnice dolaska pionira europske kulture i civilizacije u ovaj kraj i zemlju. Ima i nas, dragi i poštovani prijatelji i ovdje nazočnih iz više europskih zemalja pa čak i predstavnika afričkog kontinenta, iz Južno-afričke unije, s neuništivih tragova, velikog Europljanina i ujedno velikog Afrikanca Sluge Božjega Franza Pfannera“, kazao je biskup Komarica te podsjetio da cistercitski red strožeg opsluživanja trapisti vuče porijeklo iz monaške tradicije evanđeoskog života, koja se nalazi u Pravilu samostana svetog Benedikta iz Nursije (Italija) osnivača velezaslužnog reda Benediktinaca, koji je živio pod kraj 5. i u prvoj polovici šestog stoljeća. Kazao je da mu je glavno geslo: Ora et labora - Moli i radi. Dodao je da je Red reformiranih cistercita osnovan u Francuskoj pol. 17. stoljeću te da im je sve zajedničko kao i da žive isposničkim životom.

„Izuzetna i mnogostruka kulturna i civilizacijska baština rada sluga Božjeg Franza Franje Pfannera, člana cistercitskog reda strožeg opsluživanja trapističkog reda, i njegove redovničke braće u ovom samostanu - kasnije opatiji Marija Zvijezda osnovana prije 150 godina a u kojoj su djelovale desetine i stotine samostanske braće, iz 16 europskih zemalja, zadužuju i ovu našu - a i buduće generacije ne samo članova Banjolučke biskupije, nego i drugih stanovnika ovog grada i regije da - ne samo odamo priznanje i zahvalnost ovim izuzetno požrtvovnim, nesebičnim i samozatajnim ljudima, našoj braći u vjeri Bogu i istomišljenici u zauzimanju za potrebe ljudi, nego da i u duhu te dragocjene baštine i sami danas i sutra živimo i djelujemo - moleći i radeći za opće dobro ovog grada, kraja, zemlje i regije“, rekao je biskup Komarica.

Program je moderirao mons. Ivica Božinović, a započet je pjesmom Alma Redemptoris Mater koju je otpjevao zbor sestara Klanjateljica Krvi Kristove.

Uslijedile su brojne čestitke, a prvu je uputio kardinal Puljić koji je istaknuo da je opat Franz Pfanner doveo Europu u BiH i da je po njemu i trapistima Bosna i Hercegovina davno ušla u Europu. Kazao je da je i on odrastao uz trapiste jer se njegova rodna kuća nalazi nedaleko od samostana Marija Zvijezda dodajući da trapisti jesu izabrali siromaštvo, ali da su bili bogati srcem. Rekao je da i danas trebaju nastaviti tamo gdje su oni stali. „Danas je šteta što Banja Luka ne zna cijeniti kako je prva žarulja u BiH ovdje zasjala, a da ne govorimo o drugome... Dovoljno je da ne zaboravimo prošlost – tko zaboravi prošlost gubi svoju budućnost“, kazao je kardinal Puljić.

Prigodnu riječ uputio je i Dom Armand Veilleux u ime cistercitskog i trapističkog Reda ističući da su trapisti mogli živjeti bratstvo i učiniti brojna velika djela upravo zato jer su bili nadahnuti Božjom riječju i živjeli u skladu s redovničkim pravilima. Mons. Henryk Jagodzinski u svojoj čestitci rekao je da se apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto „rado pridružuje u zahvaljivanju na ovom djelu, rođenom iz vjere i ljubavi prema ovoj zemlji“ te dodao da je otac Pfanner bio „čovjek nepokolebljive vjere“. „Iako je, čini se, došlo vrijeme da monasi trapisti više ne prebivaju u samostanu Marija Zvijezda, sama crkva i samostan ipak ostaju ovdje. I nadamo se, kao što se već događalo u povijesti, da će se redovnici jednog dana i vratiti“, rekao je mons. Jagodzinski. Visoki predstavnik Inzko izrazio je radost što opat Pfanner kao i on dolazi iz Austrije te čestitao ovu veliku obljetnicu. Riječi čestitke uputio je i gradonačelnik Radojičić te ukazao na važnost koju redovnici trapisti imaju za ovaj grad.

Čestitke je uputio i gospodin Poljičak koji je otvorio izložbu raznih vrijednih predmeta otaca trapista i zapisa koji govore o njihovoj bogatoj prošlosti.

Direktor Caritasa Banjolučke biskupije mons. Miljenko Aničić u svom je izlaganju donio kratki prikaz bogate prošlosti opatije Marije Zvijezda i redovnika trapista pojašnjavajući da su oni težili za jednostavnošću i životu u osobnom siromaštvu i askezi. „Bit monaškog puta do Boga je uravnotežen odnos molitve i rada kao temeljni odnos prema Bogu, prema drugim ljudima i prema samom sebi“, kazao je mons. Aničić te podsjetio da se „na današnji dan prije 150 godina Wendelin, redovničkim imenom Franz Pfanner, trapist, u svojoj 44. godini života, sa šestoricom braće naselio u drvenu kolibu u Delibašinom selu kod Banje Luke, na posjedu kojeg je kupio od Tome Radulovića“. Spomenuo je da je otac Pfanner otvorio 1872. godine sušaru za šljive, prvu siranu, a tri godine kasnije i pivovaru, zatim kovačnicu s radionicom za plugove i žitnicu, kamenolom, mlin, sušaru za voće, klaonicu, proizvodnju cigle i crijepa, suknaru s predionicom i tkaonicom, voćni i šumski rasadnik itd. Kratko se osvrnuo i na teško vrijeme nakon Drugog svjetskog rata kao i na protjerivanje ili hapšenje određenog broja trapista kao i na oduzimanje 4.670 dunuma njihove zemlje. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: