Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. rujan 2020.

Vijesti

Sarajevo, 20. lipanj 2019.

PROSLAVLJENA 90. OBLJETNICA DOLASKA ŠSF IZ MARIBORA U BOSNU

Provincijal fra Jozo Marinčić je zahvalio sestrama za sve što su činile i čine te da sve to Gospodin blagoslovi i prati kao što je činio do sada

U duhu jubilarne godine Družbe, Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije, obilježile su i proslavile Svetom misom u crkvi sv. Ante Padovanskog na Bistriku u Sarajevu, 11. lipnja 2019. još jedan veliki jubilej važan kako za Družbu tako i za Provinciju - 90.obljetnicu dolaska prvih sestara iz Maribora u Bosnu na poziv fratara Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene. Sestre tada preuzimaju kućanstvo u franjevačkim odgojno-obrazovnim ustanovama: sjemeništu i konviktu u Visokom i bogosloviji na Bistriku.

Euharistijsko slavlje predslavio je fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene u koncelebraciji samostanske braće. Fra Jozo se u svojoj homiliji osvrnuo na blagdan sv. Barnabe, apostola, te naglasio kako svaka osoba nosi u sebi klicu nekog poziva preko kojeg se posvećuje Bogu. Duh Sveti je onaj koji preobražava čovjeka iznutra te ga osposobljava za apostolsko djelovanje.

Vrlo konkretan primjer radikalnog življenja Evanđelja je upravo sv. Anto za čiji se blagdan pripremamo. Fra Jozo je istaknuo dvije važne odrednice iz života sv. Ante koje bi svatko od nas trebao primijeniti u svom životu. Prva odrednica je biti kruh za druge, biti okrjepa, snaga, potpora drugome, a ne zapreka kako se često postavljamo. Druga odrednica je solidarnost s čovjekom u potrebi. Za ovo crpimo snagu iz Evanđelja: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste.“ (Mt 25,45). Da život po Božju nije imaginaran i neostvariv pokazuje nam i primjer života sv. Franje, život asiškog siromaška koji je stoljećima bio poticaj i s. Margariti Pucher za osnivanjem Družbe. Prve sestre u Sarajevu su težile tome da slijede Krista po uzoru na sv. Franju kroz ono što su činile i radile. Prve sestre koje su došle u Sarajevo odazvale su se na poziv franjevaca Bosne Srebrene spremne poput Abrahama – s nadom protiv svake nade. Djelovanje sestara je dar i blagoslov. Svaka sestra ostavila je neizbrisiv trag služenja i ljubavi.

Fra Jozo je na kraju propovijedi zahvalio sestrama za sve što su činile i čine te da sve to Gospodin blagoslovi i prati kao što je činio do sada.

Na koncu Misnog slavlja, s. Kata Karadža, provincijska predstojnica, nazočnima je uputila riječi pozdrava i zahvale. Nakon kratkog presjeka devedesetogodišnje povijesti prisutnosti sestara u gradu Sarajevu i franjevačkim ustanovama, s. Kata je kazala da „možemo samo zamisliti kako je bilo prvim sestrama koje su se uputile iz Maribora u nepoznato i došle u zemlju susreta drugih i drugačijih, u Bosnu multietničku i multikonfesionalnu. Došle su širiti Radosnu vijest evanđelja i dijeliti svakodnevicu sa narodom, došle su, ostale i plodom urodile. Plod je taj razasut danas po mnogim mjestima. Bile su to hrabre sestre spremne izvršiti Isusov nalog: Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. (Mk 16,15). Možemo reći da su bile bosanske misionarke jer su došle u mjesto u kojem je bila potrebna evangelizacija. Znale su iščitati ondašnje znakove vremena, odvažile se djelovati na periferiji, na što nas i danas poziva papa Franjo. Svoje živote su nesebično ulagale i njihove plodove baštinimo u mnogima koji su ih susretali i kojima su bile susretište: u svjedočenju dobrote Božje, u ispruženoj ruci djeci i mladima, u brizi za stare i nemoćne, u požrtvovnom služenju.“ Na koncu, zahvalila se sestrama koje se nesebično zalažu u povjerenim im poslovima te braći franjevcima za suradnju. Također se zahvalila sestrama koje su prethodile i nesebično se davale ovom mjestu i ovom narodu, a koje su se preselile u vječnost, moleći za njih vječni mir i nagradu od Gospodina.

Fra Danijel Rajić, vikar samostana je također uime franjevačke zajednice na Bistriku čestitao sestrama za sav trud, nesebičan rad i požrtvovnost te poželio Božji blagoslov i zagovor Blažene Djevice Marije u daljnjem radu i djelovanju.

Nakon Misnog slavlja, slavlje jubileja je nastavljeno u samostanskoj blagovaonici uz zajednički objed, druženje i pjesmu. (kta/kvrpp bih)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    6. rujan 2020.

    Papa Francesco Angelus

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: