Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. listopad 2019.

Vijesti

Maradi, 20. lipanj 2019.

NIGER: U MARDIJU ZAPALJENA JEDNA PROTESTANTSKA CRKVA

U noći između 15. i 16. lipnja, u Maradiju, u Nigeru, skupina koja je prosvjedovala protiv uhićenja važnog mjesnog imama, zapalila je jednu protestantsku crkvu

U noći između 15. i 16. lipnja, u Maradiju, u Nigeru, skupina koja je prosvjedovala protiv uhićenja važnog mjesnog imama, zapalila je jednu protestantsku crkvu. To nasilje pribraja se trima napadima na katoličku crkvu u Dolbelu. Nekoliko nepoznatih osoba 13. lipnja napalo je katoličku crkvu i ranilo župnika. Osim toga, nedavno se proširio glas da kršćane tog područja Srednje Afrike ugrožava Boko Haram kako bi ga napustili. Monsinjor Antony Coudjofio, generalni vikar nadbiskupije Niamey, u razgovoru za katoličku tiskovnu agenciju FIDES opovrgao je da je u tijeku odlazak kršćana, međutim, potvrdio je stalnu nesigurnost.

Kršćani se nalaze osobito na jugu zemlje – protumačio je za Radio Vatikan Luciano Ardesi docent sociologije i predsjednik Nacionalne udruge solidarnosti s narodom Sahrawi. Kao što se vidi iz posljednjeg napada, protestantske su crkve među najugroženijima. Osim njih među najugroženijima su i muslimani koji su se obratili na kršćanstvo.

Teroristička skupina Boko Haram koja je osnovana u Nigeriji, proširila se i na susjedne zemlje kao što je Niger. Financira se trgovinom oružja i krijumčarenjem. Te dvije pojave i terorizam međusobno se podupiru. Tu su i zaljevske zemlje koje financiraju tu organizaciju, te druge islamske udruge koje su u zemlju dovele radikalniji islam, to jest onaj vehabijski. Koliko god Vlada jamčila slobodu bogoštovlja i uspostavila dobar odnos s Katoličkom Crkvom kao i sa stanovništvom, pravi je problem prisutnost muslimanskih fundamentalističkih skupina koje podrivaju stabilnost te zemlje – zaključio je profesor Luciano Ardesi. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. listopad 2019.

    Il Papa all’udienza generale: lasciarsi stupire dalle sorprese di Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: