Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. srpanj 2020.

Vijesti

Sudionici mise zahvalnice za oslobođenje političkih zatvorenika

Sudionici mise zahvalnice za oslobođenje političkih zatvorenika

León, 19. lipanj 2019.

NIKARAGVA: NAPAD NA VJERNIKE U LEÓNU

Simpatizeri aktualne vlasti napali su vjernike nakon Mise u spomen na godišnjicu smrti 15-godišnjeg ministranta kojega su 2018. ubili pripadnici nikaragvanske paravojske

U Leónu su simpatizeri aktualne vlasti napali vjernike koji su sudjelovali na misi u spomen na godišnjicu smrti 15-godišnjeg ministranta kojega su prošle godine ubili pripadnici nikaragvanske paravojske

Prošlih dana, nakon Misnoga slavlja održanoga u nikaragvanskome gradu Leónu u spomen na prvu obljetnicu smrti 15-godišnjega ministranta Sandora Dolmusa, kojega su 14. lipnja 2019. godine ubili pripadnici nikaragvanske paravojske, na izlazu iz katedrale napadnuta je skupina vjernika. O. Victor Morales, glasnogovornik katedrale u Leónu, za Radio Vatikan rekao je da su simpatizeri aktualne vlasti vjernike čekali pred katedralom te su na njih bacali kamenje, ozlijedivši pritom nekolicinu. Msgr. Bosco Vivas Robelo, biskup Leóna, posredovao je kod policije kako bi vjernici mogli sigurno napustiti crkvu.

Prema tvrdnjama očevidaca oko katedrale u Leónu bilo je mnogo policajaca koji nisu ništa učinili kako bi spriječili nasilje. Nadbiskup Manague, kardinal Leopoldo Brenes, izrazio je žalost zbog tih događaja i zbog činjenice da Nikaragvanci među sobom nisu u stanju uspostaviti dijalog. Izrazio je također uvjerenje da nasilje rađa nasilje, pozvavši svoje sunarodnjake da dopuste Duhu Svetomu, znaku jedinstva koji vodi prema istini, da ih nadahne.

U katedrali u Managui, glavnom gradu Nikaragve, u nedjelju je proslavljena misa zahvalnica za nedavno oslobađanje političkih zatvorenika. Od ranih jutarnjih sati glavne prometnice koje vode prema katedrali bile su pod nadzorom policije i specijalnih policijskih snaga. To je misno slavlje također bilo prilika za poziv na puštanje na slobodu više od 85 političkih zatvorenika koji se još uvijek nalaze u nikaragvanskim zatvorima. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. lipanj 2020.

    Il Papa all'Angelus prega perché "a Roma si possa vivere con dignità"

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: