Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. rujan 2020.

Vijesti

Mannheim/Mosbach, 16. lipanj 2019.

KARDINAL PULJIĆ POHODIO HRVATSKU KATOLIČKU MISIJU U MANNHEIMU I MOSBACHU

Glavni razlog posjeta vjernicima ovih dviju zajednica zajedno s njihovim župnikom vlč. Robertom Ružićem bila je podjela sakramenta svete potvrde

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić boravio je od 14. do 16. lipnja 2019. u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Mannheimu i Mosbachu.

Glavni razlog posjeta vjernicima ovih dviju zajednica zajedno s njihovim župnikom vlč. Robertom Ružićem bila je podjela sakramenta svete potvrde.

U subotu, 15. lipnja kardinal Puljić predsjedao je u crkvi Duha Svetoga u Mannheimu svečanim Euharistijskim slavljem na kojem je sakramet potvrde primilo 60 pripravnika. Uz voditelja misije na Euharistiji su se koncelebracijom pridružili i voditelji Hrvatskih katoličkih misija u Freiburgu i Ludwigshafenu, vlč. Veselko Župarić i fra Slavko Antunović, te umirovljeni svećenik krčke biskupije vlč. Ivan Plješa.

Svih 60 krizmanika sudjelovalo je u Euharistiji svojim molitvama, recitacijama te pozdravima i zahvalama koje su uputili kardinalu Puljiću.

U svojoj homiliji kardinal Puljić je najprije progovorio o samoj biti sakramenta potvrde i ulozi Duha Svetoga u životu svakog kršćanina. Potaknuvši krizmanike da se otvore neizmjernom daru kojega im Nebeski Otac udjeljuje šaljući im Duha Svetog, kardinal Puljić je pozvao i kumove i roditelje krizmanika da vjerno izvrše poslanje pratitelja i oslonca na njihovu putu sazrijevanja u vjeri. Na poseban način kardinal Puljić je ohrabrio sve prisutne da odbace misao prema kojoj je nešto u sebi zlo. „Toliki roditelji vođeni su pogrešnom mišlju kako ne žele da se njihova djeca pate ako su se oni napatili“, ustvrdio je kardinal Puljić i upozorio da bez žrtve nitko u životu nije uspio.

Nakon Euharistijskog slavlja zajedništvo se nastavilo u prostorijama Misije ručkom sa prisutnim svećenicima te večerom na kojoj su nazočili župni vijećnici i ostali vjernici koji aktivno djeluju u Misiji.

Trećeg dana svoga pohoda ovoj Hrvatskoj katoličkoj misiji u nedjelju, 16. lipnja kardinal Puljić predslavio je nedjeljno Euharistijsko slavlje u župi Sv. Josipa u Mosbachu kojim je proslavljena svetkovina Presvetog Trojstva i podjela svete potvrde koju je primilo 19 kandidata. I na ovom slavlju predsjedatelja je pozdravio voditelj Misije vlč. Ružić, a na Misi je suslavio i fra Ivo Živković iz Tolise, dok su svi krizmanici svoje aktivno sudjelovanje izrazili čitanjem liturgijskih tekstova, molitvama i recitacijama.

Osvrnuvši se na pročitane biblijske odlomke i svetkovinu Presvetog Trojstva, kardinal Puljić ukazao je na našu malenost pred tajnom objave Presvete Trojice i upozorio na važnost trajnog pronicanja u otajstvo činjenice da se Otac, Sin i Duh Sveti žele nastaniti u svojim vjernicima i boraviti u njima. S tim mislima posebno se obratio krizmanicima i njihovim roditeljima i kumovima te ih pozvao da „ne budu robovi riječi 'nemam vremena' koje se čestu čuju čak i među katolicima zbog utrke za prestižem, dobitkom i materijalnim blagostanjem. „Naša djeca, naši roditelji, naše bake i djedovi nisu željni naših poklona i novaca, ili eventualno koje naše poruke, već našega srca i naše blizine“, podcrtao je kardinal Puljić.

Nakon kratkog druženja i okrepe u prostorijama župe Sv. Josipa, kardinal Puljić je predslavio i nedjeljnu Euharistiju s vjernicima Misije u Mannheimu te je i njih sličnim riječima ohrabrio i potaknuo na otvorenost milostima kojima nas obasiplje trojedini Bog.

Pohod kardinala Puljića vjernicima u Mannheimu i Mosbachu završen je zajedničkim ručkom u prostorijama Misije gdje su voditelj Misije vlč. Robert Ružić injegovi suradnici još jednom uputili kardinalu Puljiću uz riječi zahvale uz prigodne darove. (kta/b.l.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    6. rujan 2020.

    Papa Francesco Angelus

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: