Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2020.

Vijesti

Plehan, 16. lipanj 2019.

LIKOVNA KOLONIJA U ŽUPI SV. MARKA NA PLEHANU

Devetnaest slikara iz Slavonskog Broda koristeći svoje talente prenijeli su kistom na platno dio ljepote plehanske prirode

U župi sv. Marka na Plehanu u Bosanskoj Posavini održana je u subotu, 15. lipnja likovna kolonija na kojoj je sudjelovalo devetnaest slikara iz Slavonskog Broda.

Tijekom cijeloga dana slikari su koristeći svoje talente doista uživali prenoseći kistom na platno dio ljepote plehanske prirode, koja odiše posebnim mirom i čistoćom.

Nostalgija za starom plehanskom crkvom dala se prepoznati na nekoliko od ukupno 43 Plehanu darovanih slika, koje su umjetnici toga dana naslikali koristeći se arhivskim fotografijama, a izazov im je bio i slikanje nove plehanske ljepotice – župne crkve, koje ih je privlačila svojom bjelinom i modernim izgledom.

I taj kao i dosadašnji važniji događaji na Plehanu zasigurno dokazuje da se polako ostvaruje želja domaćeg gvardijana fra Ante Tomasa, koji se zajedno s ostalim franjevcima trudi da Plehan – vjersko-kulturno središte ponovno zasja onako kako je to bio prije ratnih razaranja.

On je zahvalio umjetnicima što su se odazvali njegovu pozivu i rado došli na Plehan, pozvavši ih da se uključe u život te male zajednice franjevaca i povratnika.

Većini slikara bio je to prvi dolazak na Plehan te su iskazali svoju radost da ih je gvardijan Tomas pozvao i obećali franjevcima i njihovom malom stadu povratnika svoju daljnju blizinu i pomoć u svojim mogućnostima.

U znak zahvale za toliko vrijednih umjetničkih slika darovanih Plehanu fra Anto je svakom slikaru darovao prigodne domaće delicije. Također ih je upoznao sa životom i djelovanjem franjevaca u toj župi, te im pokazao crkvu i ostale građevinske objekte pozvavši ih u subotu, 2. srpnja 2019. na slavlje Svete mise koju će s početkom u 11 sati predvoditi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski koji će blagosloviti i gradilište novog plehanskog samostana. Zahvalio je Brodsko-Posavskoj županiji na čelu sa županom danijelom Marušićem koji su bili pokrovitelji likovna kolonije. (kta/b.l.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. rujan 2020.

    Papa Francesco: ricorda la fine e smetti di odiare

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: