Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. listopad 2019.

Vijesti

Vatikan, 16. lipanj 2019.

PAPA TRINITARCIMA: BUDITE BLIZU MLADIMA DA NE TRAŽE ŽIVOT UDOBNOSTI

Papa primio u audijenciju sudionike generalnog kapitula Reda Presvetog Trojstva koji su se okupili na razmišljanje o pastoralu zvanja i mladih

Neka vam nitko ne ukrade sposobnost prorokovanja! Raspršimo svoje strahove! Ustanimo! Mladi, oni koji su blizu i koji su daleko, čekaju nas – rekao je papa Franjo, 15. lipnja 2019., obraćajući se sudionicima generalnog kapitula Reda Presvetog Trojstva (trinitaraca), redovnicima koje je u 12. stoljeću osnovao Francuz, Ivan de Matha. Tijekom susreta u Rimu koji se bavio pitanjem zvanja i pastorala mladih, trinitarci su izabrali svojeg vrhovnog poglavara Luigija Bucarellija.

Papa im je zahvalio za rad na karitativnom području, u školama, župama, zatvorima i ustanovama za rehabilitaciju, te pred njih stavio izazove koji osobito zahtijevaju kreativnost kako bi bez prozelitizma mogli prihvatiti pluralnost u svijetu mladih. Mladi danas žarko traže puni smisao svojega života i sposobni su za bezuvjetno posvećenje velikim stvarima – rekao je Papa i istaknuo – no isto tako potrebno ih je pratiti, bez preziranja njihovih ograničenja.

Budite mladima starija braća s kojom mogu razgovarati i u koje mogu imati povjerenja – rekao je Sveti Otac i potaknuo – Slušajte ih, dijalogizirajte s njima i razlučujte zajedno. Neka osjete da ih zaista volite, a zbog toga im možete predložiti visoku mjeru ljubavi, svetost, put kršćanskog života koji ide protiv struje kao onaj u blaženstvima. Takvo prihvaćanje nikome ne smije biti uskraćeno, osobito mladima koji su se udaljili. Nakon što smo ih ponovo susreli, treba ih slušati, zvati, probuditi u njima želju da se pokrenu kako bi nadvladali udobnost u koju su se smjestili.

Ohrabrujem vas da hodite s njima i da se odreknete svojih dosadašnjih pastoralnih navika. Budite ustrajni, sijte i strpljivo čekajte da sjeme naraste i da jednoga dana, kada to Gospodin bude htio, donese plod. Vaš je zadatak sijati, Bog će dati da sjeme raste i možda da drugi ubiru plodove. Papa je redovnike Presvetog Trojstva potaknuo da budu proroci nade i novosti, svjedočeći radost života posvećenog Bogu. Pred napastima ravnodušnosti i razočaranja u pastoralu zvanja i mladih od vas se traži evanđeoska smjelost kako biste bacili mreže, iako se možda čini da nije vrijeme i prikladan trenutak – rekao je među ostalim papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. listopad 2019.

    Il Papa all’udienza generale: lasciarsi stupire dalle sorprese di Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: