Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan, 16. lipanj 2019.

PAPA FRANJO O KLIMATSKOJ KRIZI I KORJENITOJ ENERGETSKOJ TRANZICIJI

„Budući će naraštaji naslijediti vrlo oštećeni svijet. Naša djeca i unuci ne bi trebali biti primorani plaćati cijenu neodgovornosti našega naraštaja“

Budući će naraštaji naslijediti vrlo oštećeni svijet. Naša djeca i unuci ne bi trebali biti primorani plaćati cijenu neodgovornosti našega naraštaja – rekao je papa Franjo, 14. lipnja 2019. u vrlo jasnom i snažnom govoru upravljenom sudionicima susreta održanoga u Vatikanu o temi „Energetska tranzicija i zaštita zajedničkoga doma“, koji je organizirao Dikasterij za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. Obraćajući se, među ostalim, ravnateljima svjetskih naftnih kompanija, Papa je izrazio zadovoljstvo zbog tog drugog susreta održanoga u Rimu. On je pozitivni znak stalnoga zauzimanja u zajedničkom radu, u duhu solidarnosti, kako bi se potaknuli konkretni koraci u svrhu zaštite našega planeta – istaknuo je Papa.

Napomenuvši da današnja ekološka kriza, a posebno klimatske promjene, stavlja u opasnost budućnost ljudske obitelji, Papa je istaknuo da nije riječ o pretjerivanju jer se, naime, predugo zanemarivalo znanstvene analize, te s prezirom i ironijom odnosilo prema katastrofičnim predviđanjima. U odnosu na klimatsku krizu trebamo poduzeti odgovarajuće mjere, kako bismo izbjegli veliku nepravdu prema siromašnima i prema budućim naraštajima. Trebamo raditi odgovorno, te dobro razmotriti posljedice našega djelovanja na dugi i kratki rok.

Neodgovornost prošlih i sadašnjih naraštaja ne smije pokvariti budućnost ljudske obitelji, posebice njezinih najranjivijih članova. Siromašni su, naime, oni koji najviše trpe zbog posljedica klimatske krize; oni su najosjetljiviji na uragane, na sušu, poplave i druge ekstremne klimatske događaje – napomenuo je Papa. Zbog toga je zacijelo potrebna hrabrost kako bismo odgovorili na sve jači vapaj Zemlje i njezinih siromaha. Istodobno, budući će naraštaji uskoro naslijediti vrlo oštećeni svijet – dodao je te upozorio – Naša djeca i unuci ne bi trebali plaćati cijenu neodgovornosti našega naraštaja.

Papa se potom osvrnuo na glavne točke istaknute na skupu, te primijetio da se našu uporabu zajedničkih prirodnih bogatstava može smatrati etičkom samo kada su društveni i gospodarski troškovi njihova iskorištavanja transparentni i kada ih potpuno snose oni koji ih iskorištavaju, a ne drugi narodi ili budući naraštaji.

Osim toga, što se pak tiče transparentnosti u klimatskim rizicima, Papa je istaknuo da je otvorena, transparentna, te znanstveno utemeljena i uređena komunikacija u interesu sviju; na taj se način čini mogućim premještaj financijskoga kapitala na područja koja ljudskoj inteligenciji nude veće mogućnosti za stvaranje i obnavljanje, dok istodobno štiti okoliš i daje više mogućnosti za rad.

Podsjetivši na kraju da je civilizaciji potrebna energija, ali potrošnja energije ne smije uništiti civilizaciju, Papa je istaknuo da je potrebna korjenita energetska tranzicija kako bi se spasio naš zajednički dom. Vrijeme je na izmaku! – upozorio je – Razmišljanje treba ići dalje od jednostavnih ispitivanja onoga što se moglo učiniti, i valja se usredotočiti na ono što treba učiniti. Ne možemo si dopustiti taj luksuz da čekamo da drugi krenu, ili da dajemo prednost kratkoročnoj gospodarskoj koristi. Klimatska kriza od nas traži odlučno djelovanje, ovdje i sada, a Crkva se u potpunosti zauzima u svojem dijelu – rekao je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. srpanj 2020.

    Yemen: allarme fame delle agenzie Onu

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: