Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. srpanj 2019.

Vijesti

Luksemburški nadbiskup Jean-Claude Hollerich, predsjednik COMECE-a

Luksemburški nadbiskup Jean-Claude Hollerich, predsjednik COMECE-a

Bruxelles, 15. lipanj 2019.

APEL EUROPSKIH BISKUPA: ODGOVORITI NA VAPAJ ZEMLJE I SIROMAŠNIH

Predstavnici europskih biskupskih konferencija, katoličkih organizacija i pokreta održali su u Bruxellesu II. europski dan osvrta na encikliku „Laudato Si“.

Predstavnici europskih biskupskih konferencija, katoličkih organizacija i pokreta održali su u srijedu, 12. lipnja 2019., u Bruxellesu II. europski dan osvrta na encikliku „Laudato Si“. U središtu je događaja bio poziv katolicima i svim ljudima dobre volje na promjenu načina života kako bi odgovorili na vapaj zemlje i siromašnih.

Četiri godine nakon objavljivanja enciklike pape Franje „Laudato si’“, o brizi za zajednički dom, sudionici iz cijele Europe okupili su se kako bi razmijenili konkretne inicijative i dobre prakse kao odgovor na kompleksnu društvenu i ekološku krizu s kojom se svi suočavamo. Javila se potreba za ekološkim obraćenjem koje podrazumijeva drugačiji način života, navodi se priopćenju koje je objavilo Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE).

Kako prenosi Agencija SIR, luksemburški nadbiskup Jean-Claude Hollerich, predsjednik spomenutoga Vijeća, primijetio je da ekološko obraćenje s jedne strane poziva na duboku i trajnu promjenu našeg načina života kako bi postao istinski održiv u praktičnom i materijalnom, ali i u duhovnom smislu. S druge strane, zahtijeva hrabre političke odluke koje podržavaju napore u borbi protiv pretjerane potrošnje i koji drastično smanjuju ekološki otisak na razini pojedinca i zajednice.

Sudionici II. europskog dana osvrta na Papinu encikliku „Laudato si’“ predložili su Europskoj uniji da potakne na promjene promicanjem politika koje podržavaju izbor održivoga stila života. S obzirom na nedavno održane izbore za Europski parlament i Sinodu o Amazoniji, koja će se održati u listopadu, apelirali su na izuzetno važnu ulogu Europe, istaknuvši da na globalnoj razini njezino djelovanje uključuje brigu za okoliš, promicanje ljudskih prava, održivi razvoj i gospodarsku pravednost. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. srpanj 2019.

    Papa Francesco Angelus

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: