Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. studeni 2019.

Vijesti

Rim, 15. lipanj 2019.

KARDINAL PAROLIN: NASTAVIMO ZAJEDNO S BORBOM PROTIV SVAKE NESNOŠLJIVOSTI

Povodom 25. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Države Izraela i Svete Stolice u glavnoj sinagogi u Rimu održan koncert sakralne glazbe

Povodom 25. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Države Izraela i Svete Stolice, 13. lipnja 2019. je u glavnoj sinagogi u Rimu održan koncert sakralne glazbe u nazočnosti Papinog državnog tajnika, kardinala Pietra Parolina, izraelskog veleposlanika pri Svetoj Stolici, Orena Davida i predsjednika židovske zajednice u Rimu, rabina Riccarda Shmuela Di Segnija. Tom je prilikom kardinal Parolin izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima između dviju država i istaknuo pitanje vjerske slobode za koje su se obadvije strane zauzele Temeljnim ugovorom koji je potpisan 30. prosinca 1993. godine, te je ponovo osudio svaku gestu i osjećaj antisemitizma.

Papin državni tajnik potom je podsjetio na značenje sinagoge u kojoj se održao koncert i koju je posjetilo nekoliko papa, te time pridonijeli unapređenju odnosa između kršćana i Židova. Ponovivši riječi pape Franje koji je rekao da se između Židova i kršćana produbilo međusobno razumijevanje, uzajamno povjerenje i prijateljstvo, napomenuo je da je to pomoglo i otvaranju diplomatskih predstavništava u Tel Avivu i u Vatikanu 1994. godine, čime je započela i nova faza odnosa, a njezin je plod potpisivanje ugovora o pravnoj osobnosti Katoličke Crkve u Izraelu i početak pregovora za sklapanje ugovora o financijskim pitanjima.

Kardinal Parolin je kazao da cijeni zauzetost Izraela kako bi osigurao slobodu djelovanja Katoličkoj Crkvi, osobito katoličkih škola koje kroz obrazovanje za temeljne vrijednosti, dijalog i međusobno poštovanje, potiču stvaranje pravednijeg i mirnijeg društva. Također je izrazio nadu da će Izrael s ponosom moći pokazati svoju demokratsku prirodu jamčeći svima jednaka prava i mogućnosti za izgradnju budućnosti mira i sloge.

Osvrnuvši se na grad Jeruzalem, kardinal je rekao da se Sveta Stolica zauzima da to bude mjesto pomirenja i susreta među vjerama, kao i simbol poštovanja i mirnog suživota. Poticanje vjerske slobode, bogoštovlja i savjesti te borba protiv antisemitizma zajednička je dužnost Svete Stolice i Izraela i mora se nastaviti zajedno s borbom protiv svake netolerancije među zajednicama, te za poštovanje ljudskog dostojanstva. Svjesna zajedničke baštine koju ima sa Židovima, Crkva žali zbog mržnje, progona i djela protiv Židova u svakom vremenu i od koga god dolazili – rekao je na kraju kardinal Parolin. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    10. studeni 2019.

    Francesco: il nostro è un tempo povero di sapienza sulla vita eterna

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: