Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

15. kolovoz 2020.

Vijesti

Prosvjed pred glavnim vojnim stožerom u Kartumu (travanj 2019.)

Prosvjed pred glavnim vojnim stožerom u Kartumu (travanj 2019.)

Kartum, 12. lipanj 2019.

KARTUMSKI NADBISKUP: SLUŠATI PAPU, NASILJE NE VODI NIKAMO

Prema podacima prosvjednika u uličnim je prosvjedima u Sudanu zbog represije snaga sigurnosti poginulo više od 100 osoba

U Sudanu su ovih dana organizirani štrajk i kampanja građanskog neposluha kojima se želi izvršiti pritisak na vojsku kako bi predala vlast prijelaznoj civilnoj vladi. Prošloga su tjedna paravojne snage odane sudanskim vlastima nasilno ugušile mirni sjedilački prosvjed pred glavnim vojnim stožerom u Kartumu, prilikom čega je, prema podacima prosvjednika, poginulo više od 100 osoba, dok službeni podaci govore o manje od 50 mrtvih. Papa Franjo je prošle nedjelje u podnevnom nagovoru pozvao na molitvu za sudanski narod kako bi se zaustavilo nasilje te u dijalogu tražilo zajedničko dobro.

Nadbiskup Kartuma, mons. Michael Didi Adgum Mangoria, za Radio Vatikan komentirao je aktualno stanje u Sudanu te je prošlotjedno nasilje nazvao katastrofom u kojoj su mnogi mladi izgubili život. Kazao je također da narod i dalje prosvjeduje, istaknuvši da mnogi nisu otišli na posao, te dodao da je stanje trenutno bolje, ali još uvijek nije posve mirno. Nadbiskup je upozorio da vojna hunta u Sudanu vlada silom te je rekao da je, čak i nakon što je nasilno prekinut mirni prosvjed, bilo još žrtava, među ostalim i u njegovoj blizini.

Kartumski je nadbiskup rekao da se stanje razlikuje od grada do grada. Najavio je sastanak sa svećenicima koji djeluju na području nadbiskupije na kojem će ih zamoliti da poste i održe euharistijsko klanjanje za mir u Sudanu. Uvjeren je, kao i papa Franjo, da put prema pomirenju vodi kroz dijalog. Želja mu je posavjetovati se s vođama drugih kršćanskih zajednica u zemlji, koje, zajedno s katoličkom zajednicom u Sudanu, čine Vijeće Crkvi. Također namjerava razgovarati s osobama koje su na vlasti, odnosno s prijelaznim vojnim vijećem, kao i s članovima oporbe.

Prošlih je dana etiopski premijer Abiy Ahmed posjetio Sudan kao izaslanik IGAD-a, trgovačkog bloka država Afričkog roga, doline Nila i velikih afričkih jezera, kako bi posredovao između vojne hunte i Saveza za demokraciju i slobodu koji okuplja oporbene skupine. Zatražio je od sukobljenih strana da se vrate dijalogu. Nadbiskup Mongoria u vezi s time izrazio je nadu da će se i međunarodna zajednica zauzeti, idući onkraj vlastitih interesa, da prestane ubijanje zato što – kako je rekao – nasilje ne vodi nikamo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. srpanj 2020.

    Yemen: allarme fame delle agenzie Onu

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: