Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

31. svibanj 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 30. svibanj 2019.

Priopćenje sa XIV. susreta biskupa Biskupske konferencije BiH s članovima redovničke Konferencije BiH

Četrnaesti susret biskupa Biskupske konferencije BiH s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH održan je, 29. svibnja 2019. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH. Sudjelovali su i ostali članovi BK BiH, osim jednog koji je bio spriječen, te dva franjevačka provincijala, tri provincijske poglavarice i jedna zamjenica kao i osmero predstavnika redovničkih zajednica koje djeluju u BiH, a svoje provincijsko sjedište imaju izvan BiH.

Nakon osvrta na prošlogodišnji takav susret, koji je održan na istom mjestu 25. travnja 2018. na temu duhovnih zvanja, sudionici su razmatrali središnju temu posvećenu misijama, misionarima i misijskom djelovanju u duhu Misijske godine za krajevnu Crkvu u BiH koja traje od početka listopada 2018. te završava Izvanrednim misijskim mjesecom listopadom 2019. godine.

Iskustvo svoga sedmogodišnjeg misionarskog djelovanja u zapadnoafričkoj državi Gvineja Bisau iznijela je Klanjateljica Krvi Kistove s. Magdalena Šokić, djelatnica u Tajništvu BK BiH. Prisjetila se 1984. godine kada je, nakon kraće medicinske priprave na Sveučilišnoj bolnici Agostino Gemelli u Rimu i učenja portugalskog jezika kao službenog jezika u toj zemlji, otišla u Gvineju Bisau zajedno sa susestrom Zrinkom Ravnjak kao prve misionarke iz Crkve u Hrvata. Kazala je da ju je u misionarskom djelovanju nosio mladenački evangelizacijski žar te da je zahvalna mnogima koji su misijski rad njezine sestarske zajednice pratili molitvom i žrtvom. Istaknula je vrlo dobru suradnju i zajedništvo među svim misijskim djelatnicima u toj zemlji na čelu s domaćim mjesnim biskupom u toj biskupiji. Spomenula je da su sestre u svom evangelizacijskom poslanju i djelovanju, osim govora o Bogu koji očinskom ljubavlju bdije nad svakim, također pomagale tim siromašnim ljudima liječeći djecu, gubavce i druge bolesnike u ambulanti i pomažući na razne načine u zemlji u kojoj je vladala velika nestašica hrane, lijekova, sanitetskog materijala, pitke vode, prijevoznih sredstava, škola… Spomenula je brojne radosne trenutke i važnu ulogu domaćih vjernika laika i potrebu prihvaćanja tamošnjih ljudi uz duboko poštovanje prema njihovoj tradiciji i kulturi.

Svi sudionici zasjedanja iznijeli su kratka izvješća o misionarskom djelovanjem i misijskim aktivnostima na razini svojih biskupija i provincija: Vrhbosanske nadbiskupije te Banjolučke, Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko mrkanske biskupije, zatim Franjevačke provincije sv. Križa – Bosna Srebrena, Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM, Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, sestara Služavki Malog Isusa Provincije Bezgrješnog začeća BDM (Sarajevo), Školskih sestara franjevki Krista Kralja Provincije Svete Obitelji (Mostar) i sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog Provincije Majke Divne (Sarajevo). O misijskom djelovanju izvijestile su i prisutne predstavnice redovnika i redovnica koje imaju svoje provincijsko sjedište u Republici Hrvatskoj: Klanjateljica Krvi Kristove Regije Zagreb, Kćeri Božje ljubavi Hrvatske provincije Božje providnosti, Hrvatske provincije uršulinki Rimske unije u BiH, Kćeri milosrđa Provincije Krista Kralja, Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca, Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM, Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa i Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

Biskupi i ovom prigodom ponavljaju svoj poziv upućen svim članovima svojih biskupijskih zajednica u zajedničkoj Poslanici od 21. rujna 2018. u povodu proglašenja Misijske godine da se: organiziraju predavanja i promidžba misija po župama i crkvenim institucijama u suradnji s Nacionalnom upravom Papinskih misijskih djela i dijecezanskih misijskih ureda; da župnici iskoriste prisutnost misionara i misionarki radi animiranja misijskoga djela Crkve; da se preporučuje zajednička molitva za misije u župama na kraju Misa na sve nedjelje i svetkovine; da se prikuplja materijalna pomoć za misionare i njihove suradnike, gradnju molitvenih i pastoralnih prostora i školovanje svećeničkih i redovničkih pripravnika u misijskim zemljama; da se moli misijska krunica svakoga dana tijekom mjeseca listopada 2019. u obiteljima i zajednička u župnim zajednicama te da župnici za vjernike priprave dovoljan broj „misijskih krunica“, koje sa svojih pet boja simboliziraju Crkvu na svih pet kontinenata: zelena boja predstavlja Afriku, crvena Ameriku, bijela Europu, plava Oceaniju i žuta Aziju.

Sudionici susreta upoznati su i s obilježavanjem značajnog jubileja 150-te obljetnice osnivanja čuvenoga trapističkog samostana - opatije „Marija Zvijezda“ koje će biti, 21. i 22. lipnja 2019. u Banjoj Luci.


Sarajevo, 29. svibnja 2019.

Tajništvo BK BiH


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: