Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. rujan 2019.

Vijesti

Sarajevo, 25. svibanj 2019.

RADNA SKUPINA: NASILJE NAD OSOBAMA S INVALIDITETOM

Caritas BiH, u okviru projekta SOCIETIES pokrenuo je proces formiranja radnih skupina za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom

U okviru projekta SOCIETIES Caritas Bosne i Hercegovine pokrenuo je proces formiranja radnih skupina za socijalno uključivanje osoba s invaliditetom. Cilj ovih radnih skupina je unaprijediti sudjelovanje i ulogu organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka, kao i razmijeniti znanja i iskustva ovih udruga i organizacija s javnim ustanovama o procesima socijalne uključenosti osoba s invaliditetom i korespondirajući socijalnih politika.

S tim u vezi održan je još jedan susret radne skupine, i to u Sarajevu 24. svibnja 2019. na temu „Nasilje nad osobama s invaliditetom“. Susret radne skupine, održan u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II.", okupio je predstavnike 15-ak nevladinih udruga i državnih institucija, uz moderaciju prof. dr. Lejle Kafedžić s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Tijekom susreta sudionici su razgovarali o nasilju nad osobama s invaliditetom, koje su zbog prirode svog invaliditeta prinuđeni osloniti se na druge, te su samim time u većem riziku od nasilja i iskorištavanja. Sudionici su zaključili kako se, nažalost, nasilje tretira i registrira općenito, te stoga nedostaju podatci o broju osoba s invaliditetom žrtvama nasilja.

Sudionici su u otvorenoj raspravi razgovarali o nedostatku i manjkavosti sustavnih rješenja i servisa potpore za osobe s invaliditetom, nedostatku praćenja i prilagodbe postojećih zakonskih rješenja i usluga, postojanju deklarativno uspostavljenih mjera, preopterećenosti pojedinih službi i ustanova te nedovoljnom broj stručnjaka i osoba s kvalitetnom izobrazbom koji djeluju kao pružatelji usluga.

Koncem susreta sudionici su načinili i popis ključnih preporuka i neophodnih mjera koje je potrebno provesti kako bi se Bosna i Hercegovina približila standardima Europske Unije, odnosno kako bi se poboljšao položaj osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Popis preporuka i neophodnih mjera uključuje izradu sustavnog načina praćenja nasilja nad osobama s invaliditetom, te konkretnog istraživanja u sklopu kojega bi bili definirani i detaljni koraci na koji način je nasilje nad osobama s invaliditetom prvenstveno moguće prevenirati, a potom i sankcionirati. Dodatno, nevladine udruge mogu i trebaju osigurati okruženje koje će pružiti kvalitetnu brigu i pomoć osobama s invaliditetom, no međutim odgovornost nad sprječavanjem, kažnjavanjem i rješavanjem ovog pitanja je u potpunosti u nadležnosti državnih institucija i ustanova.

U narednom periodu planirani su dodatni susreti radnih skupina za socijalnu uključenost osoba s invaliditetom na nivou Bosne i Hercegovine, s ciljem kreiranja detaljnog popisa svih preporuka i prijedloga. Tijekom rujna 2019. godine planirana je završna konferencija na kojoj će svi prikupljeni prijedlozi i preporuke za kreiranje novih i redefiniranje postojećih socijalnih politika i zakonskih rješenja biti predstavljeni široj javnosti.

Projekt SOCIETIES provodi 16 partnerskih organizacija u 5 zemalja jugoistočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija, uz potporu stručnjaka iz Italije i Bugarske, predvođenih mrežom Caritasa. U Bosni i Hercegovini projekt se provodi u suradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“, uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS te Centra za mentalno zdravlje Vitez. Predviđeno trajanje projekta je do konca 2019. godine, a projekt je financiran sredstvima Europske Unije, u okviru programa Podrške regionalnim i tematskim mrežama organizacija civilnog društva. (kta/caritas.ba)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. rujan 2019.

    Papa Francesco agli agostiniani: testimoniate la carità calda della Chiesa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: