Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. rujan 2019.

Vijesti

Vatikan, 25. svibanj 2019.

PAPA FRANJO MEĐUNARODNOM CARITASU: OSOBA ISPRED PROGRAMA

Papa predvodio euharistijsko slavlje u prigodi početka 21. opće skupštine Međunarodnoga Caritasa

Isus ne želi da Crkva bude savršena maketa koja nalazi zadovoljstvo u vlastitoj organizaciji, spremna braniti svoje dobro ime - rekao je papa Franjo 23. svibnja 2019. u bazilici sv. Petra, predvodeći euharistijsko slavlje u prigodi početka 21. opće skupštine Međunarodnoga Caritasa, koja se održava u Rimu od 23. do 28. svibnja, pod motom "Samo jedna ljudska obitelj, samo jedan zajednički dom". Na Misi s Papom u Vatikanskoj bazilici okupili su se ljudi koji svakodnevno na terenu slušaju osobe koje pate, brišu suze onima koji proživljavaju nepravdu te nastoje konkretno odgovoriti u ime Crkve. Među njima su i predstavnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sveti je Otac u propovijedi istaknuo da je Isus živio hodeći, bez bojazni od životnih potresa, te dodao da je naš životni program evanđelje koje nas uči da se s problemima ne suočavamo unaprijed pripremljenim receptima. Vjera pak – kazao je – nije raspored kojega se treba držati, već put kojim treba ići zajedno u duhu pouzdanja. Osvrnuvši se na Djela apostolska, koja opisuju prvu kršćansku zajednicu, Papa je izdvojio tri elementa bitna za Crkvu na putu: poniznost slušanja, karizmu zajedništva i hrabrost odricanja.

Govoreći o hrabrosti odricanja, Sveti je Otac napomenuo da prava vjera čisti od navezanosti. U procesu pročišćavanja i reforme – upozorio je – treba izbjegavati pretvaranje da se nešto promijenilo dok u stvarnosti sve ostaje isto. Gospodin ne želi kozmetičko uljepšavanje, već obraćenje srca do kojega dolazi kroz odricanje. Izlazak iz sebe temeljna je reforma – rekao je Papa.

Važno je uvijek saslušati glas svih, posebno malenih i posljednjih – istaknuo je papa Franjo i dodao – U svijetu najviše govore oni koji imaju najviše sredstava, ali među nama ne smije biti tako zato što se Bog voli otkrivati preko malenih i posljednjih. S visoka je dozvoljeno gledati neku osobu samo onda kada joj pomažemo pridići se – kazao je Papa.

Sveti je Otac također upozorio da osobu treba staviti ispred programa, imajući pritom ponizan pogled onoga koji u drugima traži Božju prisutnost, jer Bog ne prebiva u veličini onoga što činimo, već u malenosti siromaha koje susrećemo. Kazao je pritom da ćemo, ukoliko ne gledamo njih izravno, na kraju gledati na sebe, a od siromaha ćemo činiti sredstva za vlastitu promidžbu. Od poniznosti slušanja do hrabrosti odricanja, sve prolazi preko karizme zajedništva – rekao je Papa te dodao da je u prvoj kršćanskoj zajednici, unatoč razlikama, postojala snaga ljubavi u Gospodinu.

Na pitanje kako izvršiti Isusove riječi „Ostanite u mojoj ljubavi“ (Iv 15, 9) Papa je odgovorio da treba biti blizu Isusa koji je prisutan u svetohraništu i u živim svetohraništima, odnosno siromasima. Otac je nebeski Isusa ljubio tako da mu je dao sve, ne zadržavajući ništa za sebe – istaknuo je te kazao da kada pri darivanju na prvo mjesto stavimo zaštitu svojih interesa, ne nasljedujemo Boga i nismo Crkva slobodna i oslobađajuća.

Isus od nas traži da ostanemo u Njemu, a ne u našim idejama, da iziđemo iz težnje za kontrolom i upravljanjem; traži da imamo pouzdanja u druge i da se darujemo drugima. Molimo Gospodina da nas oslobodi od isključive potrage za učinkovitošću, od svjetovnosti, od suptilnoga iskušenja obožavanja sebe i vlastitoga uspjeha, od opsesivne organizacije – rekao je na kraju papa Franjo potaknuvši da tražimo milost prihvaćanja puta koji nam pokazuje Riječ Božja: puta poniznosti, zajedništva i odricanja. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. rujan 2019.

    Papa Francesco agli agostiniani: testimoniate la carità calda della Chiesa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: