Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. rujan 2019.

Vijesti

Vatikanski ured za financijske informacije

Vatikanski ured za financijske informacije

Vatikan, 23. svibanj 2019.

PREDSTAVLJEN IZVJEŠTAJ ZA 2018. VATIKANSKOG UREDA ZA FINANCIJSKE INFORMACIJE

U dokumentu su izložene financijske aktivnosti i statistički podaci Države Grada Vatikana, koji se odnose na 2018. godinu

U Tiskovnom uredu Svete Stolice, 21. svibnja 2019. predstavljen je godišnji izvještaj Vatikanskog ureda za financijske informacije (AIF), u kojem su izložene financijske aktivnosti i statistički podaci Države Grada Vatikana, koji se odnose na 2018. godinu

Na predstavljanju je, među ostalim, spomenuto da je zaključen proces uključenja Vatikana u SEPA-u, odnosno jedinstveno područje plaćanja u eurima, što predstavlja važan korak prema usklađivanju i učinkovitosti transfera sredstava na europskom kontinentu te pokazuje napore Svete Stolice u jačanju financijske transparentnosti.

Primijećena je sve veća učinkovitost sustava prijavljivanja sumnjivih aktivnosti obveznika. U izvještaju se, među ostalim, navodi prva presuda Vatikanskog suda za pranje novca, dok izvještaja o sumnjivim aktivnostima vezanim uz financiranje terorizma nikada nije bilo te je rizik da bi se takvo što moglo dogoditi nizak. Što se tiče preventivnih mjera protiv pranja novca, u 2018. godini obustavljene su tri transakcije te blokirani neki računi, fondovi i drugi ekonomski izvori.

Vatikanski ured za financijske informacije utemeljio je papa Benedikt XVI. 30. prosinca 2010. godine, a svoje institucionalne aktivnosti provodi u skladu s novim Statutom, koji je uveo papa Franjo 15. studenoga 2013. godine, i Zakonom br. XVIII od 8. listopada iste godine. Do sada je Vatikanski ured za financijske informacije potpisao sporazum o suradnji s partnerima iz 56 zemalja sa svih kontinenata, uključujući SAD, Kanadu, Australiju, Tajvan (Republika Kina), Indiju, kao i mnoge države Europe te Srednje i Južne Amerike. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. rujan 2019.

    Francesco all’Angelus: con Dio nessun peccato ha l’ultima parola

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: