Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. srpanj 2020.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 21

Katolički tjednik br. 21

Sarajevo, 21. svibanj 2019.

Katolički tjednik

Smjerokaz pozdrava

Ocrtavajući neke postupke mladih ljudi, stariji su skloni konstatirati: „Mladost – ludost!“ Riječ je o izreci nastaloj na temelju činjenica da mladenačka snaga i neiskustvo nerijetko daju rezultat koji izlazi iz okvira očekivana ponašanja. Izostanak adekvatne spoznaje o vlastitoj moći, što je posljedica nedovoljna dovođenja u relacije u kojima je to mogao – uspoređujući se s drugima – odvagnuti, daju da mladi čovjek sebe u načelu smatra i jačim i, nadasve, mudrijim nego to objektivno jest. Odatle je istina da dijete svojega oca gleda s divljenjem – kako on sve zna i može; tinejdžer misli kako mu je otac „smotan“ i ništa ne zna; a odrasli pak sa sjetom kaže: „Pitam se što bi otac rekao.“ Očito je, dakle, kako potraga za vlastitim mjestom u društvu, istraživanje života i proces osamostaljivanja dovode biće koje odrasta u kontekst gdje mu je potrebno vodstvo i umjeravanje. I to bi, s obzirom da velika većina dolazi na svijet u krugu (kakve-takve) obitelji, bio ne odviše težak zadatak da nije „izvanjskih čimbenika“. Oni su uvjetovani ponajprije vremenom i mjestom čineći život uvijek iznova izazovnim i nepredvidivim. Stoga Crkva koja baštini iskustvo postojanja u vremenu i na različitim mjestima daje smjerokaze i današnjim mladima.

Biblija, u načelu, o mladima govori kao o pokretačkoj snazi promjena, ali koji su uvijek u službi većeg autoriteta. Međutim, rijetko se u prvi plan stavlja njihova prosudba kao savjetodavni karakter nečije odluke. Štoviše, Stari zavjet izričito navodi kako je takvo što loš potez. Naime, kralj Roboam najprije se o nametima pučanstvu savjetovao sa starcima koji mu rekoše: „Ako danas udovoljiš tim ljudima, budeš im blagonaklon i odgovoriš im lijepim riječima, oni će ti uvijek ostati sluge.“ No, on je to odbacio te se posavjetovao s „mladićima koji su odrasli s njim i bili mu u službi“. A oni mu rekoše: „Narodu koji ti reče: 'Tvoj nam je otac nametnuo jaram, a ti nam ga olakšaj', uzvrati ovako: 'Moj je mali prst deblji od bedara mojega oca! Eto, moj vam je otac nametnuo teški jaram, a ja ću još otežati vaš jaram; moj vas je otac šibao bičevima, a ja ću vas šibati bičevima sa željeznim štipavcima'.“ (usp. 1 Kr 12,6-11). To je onda, kako svjedoči Pismo, izazvalo pobunu i raskol u narodu.

Zbog toga Crkva u današnjem vremenu, uvažavajući sve posebnosti mladih ljudi, govori o potrebi čuvanja vjerničkih (i moralnih) korijena. Apostolska pobudnica Christus Vivit (Živi Krist) koja je plod XV. redovite opće skupštine Biskupske sinode o mladima održane od 3. do 28. listopada 2018. u Vatikanu na temu Mladi, vjera i razlučivanje znanja, izričito to kaže: „Zamolimo Gospodina da oslobodi Crkvu od onih koji bi ju htjeli učiniti starom, zatvoriti je u prošlosti... Ali zamolimo ga da ju oslobodi od druge napasti: mišljenja kako je mlada jer prihvaća sve što joj svijet nudi, mišljenja da je obnovljena jer ostavlja po strani svoju poruku i djeluje kao i svi drugi. Ne! Crkva je mlada kad je svoja, kada uvijek iznova dobiva snagu rođenu iz Božje riječi, euharistije, i svakodnevne Kristove prisutnosti i snage njegova Duha u našim životima. Crkva je mlada kad se pokazuje sposobna stalno se vraćati svojem izvoru.“ (br. 35).


Zaključak uvodnika pročitajte u tiskanom izdanju

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: