Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. kolovoz 2019.

Vijesti

Avignon, 16. svibanj 2019.

BISKUP VUKŠIĆ U AVIGNONU PREDVODIO MISNO SLAVLJE S HODOČASNICIMA U LURD

Sudionicima 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd pridružili su se pripadnici OS BiH predvođeni vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem

Sudionicima 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd pridružili su se pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođeni vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem te su u srijedu, 15. svibnja 2019. u jutarnjim satima zajedno sudjelovali na Euharistijskom slavlju u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Avignonu.

Misu je predvodio biskup Vukšić, uz koncelebraciju generalnih vikara vojnih ordinarijata u RH i BiH don Marka Mede i mons. Željka Čuturića i drugih vojnih i policijskih kapelana. Misno slavlje animirala je klapa HRM-a „Sv. Juraj“. Biskup Vukšić u homiliji se osobito osvrnuo na misao vodilju ovogodišnjeg hodočašća: „Traži mir i za njim idi“. Redak je preuzet iz Staroga zavjeta, iz Psalma 34, u kojem sveti pisac izriče pohvalu Božjoj pravdi: „O čovječe, ljubiš li život? Želiš li dane mnoge uživati dobra? Jezik svoj oda zla suspreži i usne od riječi prijevarnih! Zla se kloni, a čini dobro, traži mir i za njim idi!“ (Ps 34, 13-15).

Biskup Vukšić je istaknuo kako je mir vrednota na koju je Isus također stavio osobitu važnost. Kada je Isus uskrsnuo, navijestio je svojim učenicima mir i u više navrata naredio im da šire Božji mir. U Govoru na gori, Isus je dao veliko obećanje kazavši: „Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!“ (Mt 5,9). Mi, također, kao Isusovi učenici, želimo imati mir s drugim ljudima i svim živim stvorenjem.

Potrebno je najprije razviti mirnu savjest kako bismo mogli graditi opće dobro među ljudima. Volja da svatko dobije što mu pripada preduvjet je ostvarenju zajedničkog dobra.

Biskup Vukšić je zaključio da nam u tome mogu biti izvrsni primjeri sveci koji su pravi graditelji mira, a osobito Majka Božja koja nas zagovara da imamo mirnu savjest poput Kristove.

Nakon obilaska starog grada Avignona i papinske palače iz 14. stoljeća, hodočasnici su nastavili prema Lurdu, a putem su posjetili i Carcassone, najveću srednjovjekovnu utvrdu u Europi. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: