Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. kolovoz 2019.

Vijesti

Vatikan, 16. svibanj 2019.

PAPA FRANJO O ŽIDOVSKO-KATOLIČKOM DIJALOGU

„Naša je snaga u blagosti susreta, a ne u ekstremizmu koji se danas pojavljuje“, istaknuo je Papa sudionicima 24. susreta Međunarodnog odbora za katoličko-židovsku povezanost

U traženju dijaloga nikad se ne može pogriješiti – rekao je papa Franjo obraćajući se, 15. svibnja 2019. sudionicima 24. susreta Međunarodnog odbora za katoličko-židovsku povezanost koji je osnovan 1970. godine kao platforma za povezivanje Povjerenstva Svete Stolice za vjerske odnose sa židovstvom i Međunarodnoga židovskog odbora za međureligijsko savjetovanje. Susret se održava do sutra u Rimu, u prostorima Talijanske biskupske konferencije na temu: „Narodi, ideje i granice u pokretu“.

Papa je podsjetio da je židovsko-katolički dijalog od koncilske deklaracije 'Nostra Aetate' o odnosima Katoličke Crkve s nekršćanskim religijama, koja je objavljena 1965. godine, dao dobre plodove. Međusobno dijelimo bogatu duhovnu baštinu koja sve više može i mora biti vrednovana, rastući u uzajamnom ponovnom otkrivanju, u bratstvu i zajedničkom zauzimanju za druge – rekao je Papa i napomenuo – U tom smislu vaš susret želi doprinijeti razvijanju težnje istom cilju i promicanju još snažnije suradnje.

Dobro je da se bavite i aktualnim pitanjima poput odnosa prema izbjeglicama i traženja načina kako da im se pomogne; borbe protiv zabrinjavajućeg ponovnog pojavljivanja antisemitizma; razmišljanja o progonu kršćana u raznim dijelovima svijeta; situacije židovsko-katoličkog dijaloga u Italiji i Izraelu i njegove mogućnosti na širem području – rekao je Sveti Otac i dodao – Želim ohrabriti sve koji su profesionalno zauzeti u židovsko-kršćanskom dijalogu, jer dijalog je put da se bolje upoznamo i surađujemo kako bismo stvorili ozračje ne samo podnošenja, nego i poštovanja među religijama.

Naša je snaga u blagosti susreta, a ne u ekstremizmu koji se danas pojavljuje na raznim dijelovima svijeta i samo vodi u sukob. Kao što Sveto pismo podsjeća, prijevara je u srcu onoga koji snuje zlo, a radost je u srcu onoga koji promiče mir. Neka vaš susret bude susret mira i Božji blagoslov koji će vam dati postojanost blagosti i hrabrost strpljivosti – zaključio je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: