Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. kolovoz 2019.

Vijesti

Tegucigalpa, 16. svibanj 2019.

PAPA FRANJO: ODGOVORITI NA IZAZOVE LATINSKE AMERIKE

Na početku prvoga zasjedanja opće skupštine Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike pročitan je pozdrav pape Franje sudionicima

Na početku prvoga zasjedanja opće skupštine Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM), koja se održava u Tegucigalpi, u Hondurasu, 14. svibnja 2019. pročitan je pozdrav pape Franje, koji je poslao po svojemu državnom tajniku kardinalu Pietru Parolinu.

Papa u pozdravu poziva biskupe okupljene na skupštini da uprave pogled prema Bogu i prema narodima Latinske Amerike, te ocrtao Vijeće biskupskih konferencija Latinske Amerike kao tijelo crkvenoga zajedništva, pozvano na suradnju s pastirima kako bi, u obnovljenom duhu, poticali i podupirali njegovo poslanje, dajući odgovore na izazove tog kontinenta. Na kraju pisma Papa je zajamčio svoje molitve za rad skupštine te njezino održavanje povjerio majčinskoj zaštiti Djevice Marije.

Zasjedanjem je predsjedao predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike, kardinal Rubén Salazar Gómez, dok je apostolski nuncij u Hondurasu, nadbiskup Novatus Rugambwa, podsjetio da pred izazovima stvarnosti djelovanje Crkve treba biti vidljivo, opipljivo i djelotvorno u javnom životu. Pritom je pozvao sudionike skupštine da razmotre latinskoameričku stvarnost.

Dobrodošlicu su sudionicima, u ime Crkve u Hondurasu, izrazili predsjednik Biskupske konferencije, biskup Ángel Garachana Pérez, i nadbiskup Tegucigalpe, kardinal Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga. Biskup Garachana Pérez izrazio je nadu da će taj susret pomoći proširiti crkvene obzore kako bi se oživilo duhovno, pastoralno i institucionalno obraćenje, koje u ovom trenutku proživljava Crkva u Latinskoj Americi i na Karibima. Kardinal je pak rekao da, pred konkretnim napadima na lik Svetoga Oca, Vijeće biskupskih konferencija Latinske Amerike ima dug ljubavi i zahvalnosti, te je pozvano pružiti koju riječ za one koji nemaju ljubavi, jer nemaju vjere ni nade. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: