Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. kolovoz 2019.

Vijesti

Krdinal Cláudio Hummes, glavni govornik na Sinodi i predsjednik Panamazonske crkvene mreže.

Krdinal Cláudio Hummes, glavni govornik na Sinodi i predsjednik Panamazonske crkvene mreže.

Vatikan, 16. svibanj 2019.

U VATIKANU ODRŽAN SASTANAK PREDSINODSKOGA VIJEĆA BISKUPSKE SINODE O AMAZONIJI

Nakon sastanka u travnju prošle godine, Predsinodsko vijeće sastalo se 15. svbinja s ciljem izrade smjernica za rad Sinode

„Amazonija – novi putevi za Crkvu i cjelovitu ekologiju“ – tema je posebne skupštine Biskupske sinode za panamazonsko područje, koja će se održati od 6. do 27. listopada ove godine. U sklopu priprema za Sinodu, 15. svibnja 2019. se u Vatikanu drugi put, nakon sastanka u travnju prošle godine, sastalo Predsinodsko vijeće, s ciljem izrade dokumenta „Instrumentum laboris“, odnosno smjernica za rad Sinode. Spomenuto Vijeće broji ukupno 19 članova koje koordinira brazilski kardinal Claudio Hummes, glavni govornik na Sinodi i predsjednik Panamazonske crkvene mreže.

Prije održavanja same Sinode, dokument „Instrumentum laboris“ bit će poslan svim biskupima panamazonskog područja na daljnju provjeru. Njih oko stotinu sudjelovat će potom na Sinodi zajedno s biskupima iz drugih dijelova svijeta koji će predstavljati Biskupski zbor Katoličke Crkve. Biskupska sinoda o Amazoniji najavljena je prije dvije godine, a ubrzo je nakon najave započela priprema u vidu savjetovanja s biskupijama toga područja, kao i slušanja zahtjeva raznih autohtonih naroda koji tamo žive.

Kako je objasnio papa Franjo prilikom najave Sinode, u listopadu 2017. godine, glavni je cilj te posebne skupštine pronaći nove načine evangelizacije Božjega naroda na panamazonskom području, osobito autohtonih naroda koji su često zaboravljeni i bez izgleda za mirnu budućnost, među ostalim i zbog krize u kojoj se nalazi Amazonska prašuma, pluća našega planeta. Panamazonija se nalazi na teritoriju devet zemalja: Bolivije, Brazila, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Venezuele, Surinama, Gvajane i Francuske Gvajane; ali njena je budućnost važna za cijeli naš planet. To je područje koje treba sačuvati od zlouporabe i ekonomskih interesa koji ne poštuju prirodu. Jednako je važna i briga o ljudima na tom području, kojih je oko 34 milijuna, a koji su izloženi brojnim rizicima. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: