Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2020.

Vijesti

Reimski nadbiskup i predsjednik Francuske BK mons. Eric de Moulins-Beaufort

Reimski nadbiskup i predsjednik Francuske BK mons. Eric de Moulins-Beaufort

Reims, 16. svibanj 2019.

FRANCUSKI BISKUPI REAGIRALI NA NAJAVLJENO USKRAĆIVANJE SKRBI PACIJENTU U REIMSU

Jedna skupina liječnika smatra da se pacijent nalazi u vegetativnom stanju, dok drugi ističu da je riječ o stanju minimalne svijesti.

Bolnica u francuskome gradu Reimsu najavila je da će sljedeći tjedan obustaviti pružanje skrbi jednom 42-godišnjem pacijentu koji se od 2008. godine nalazi u stanju tetraplegije, odnosno potpune oduzetosti sva četiri uda. Jedna skupina liječnika smatra da se pacijent nalazi u vegetativnom stanju, dok drugi ističu da je riječ o stanju minimalne svijesti. Odluka o obustavi liječenja donesena je unatoč činjenici da je prošlih dana intervenirao i Odbor Ujedinjenih naroda za prava osoba s invaliditetom, tražeći od Francuske da se tom pacijentu ne prekida umjetno hranjenje.

Reimski nadbiskup i predsjednik Francuske biskupske konferencije mons. Eric de Moulins-Beaufort, te pomoćni biskup Reimsa, mons. Bruno Feillet, reagirali su na taj slučaj otvorenim pismom u kojem su izrazili zabrinutost zbog mogućega ishoda. Biskupi priznaju jedinstvenu složenost situacije u kojoj se pacijent, gledano s medicinske i ljudske strane, nalazi te ističu da društvo mora znati vjerovati medicinskoj profesiji i poštovati kolegijalnu odluku liječnika, ali i da liječnici moraju uzeti u obzir mišljenje rodbine te s etičke strane razmotriti njihove odluke, imajući na umu odgovornost koju ljudska bića imaju jedna prema drugima.

Biskupi su također istaknuli da se čast ljudskoga društva očituje u nedopuštanju da jedan od njegovih članova umre od gladi ili žeđi te u pružanju odgovarajuće skrbi, u skladu s mogućnostima. Poručili su i da se veličina čovječanstva sastoji u očuvanju neotuđivosti i nepovredivosti dostojanstva svih ljudi, osobito najslabijih.

Na kraju su biskupi istaknuli da su zdravstvene ustanove organizirane za praćenje do kraja ljudi koji se nalaze u vegetativnom stanju ili u stanju minimalne svijesti, istaknuvši da je dužnost društva pružiti im pomoć. Ponovno se molimo i pozivamo na molitvu kako se naše francusko društvo ne bi zauzimalo za eutanaziju – stoji u zaključku otvorenoga pisma. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. svibanj 2020.

    Il popolo di Dio con il suo pastore Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: