Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. svibanj 2020.

Vijesti

Banja Luka, 15. svibanj 2019.

PRVA SVETA PRIČEST U BANJOLUČKOJ GRADSKOJ ŽUPI

Sveto Misno slavlje predvodio je i vjeroučeniku Borisu Prvu svetu pričest podijelio župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap

U nedjelju, 12. svibnja 2019., na Majčin dan, u župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Banjoj Luci vjeroučenik Boris primio je Prvu svetu pričest. Sveto misno slavlje, uz sudjelovanje nešto manjeg broja vjernika, što zbog blokade grada radi održavanja polumaratona što zbog odlaska pojedinih vjernika na Svetu misu u obližnjim Presnačama u prigodi 24. obljetnice mučeničke smrti vlč. Filipa i s. Cecilije, predvodio je župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap.
 
„Mjeseci travanj i svibanj, kako u drugim župama tako i u ovoj banjolučkoj gradskoj župi, posebno su lijepi i po blagoslovima polja i slavljima Prvih svetih pričesti. Nakon što smo obišli četiri groblja i molili za blagoslov polja i našega rada ne ostavljajući niti dvoje vjernika neblagoslovljenima, a došao bi i treći župljanin na Misu u Rekavicama da nije teški invalid, uslijedilo je slavlje Prve svete pričesti“, kazao je župnik Ošap.
 
Prvopričesnik Boris i prošlogodišnji prvopričesnici svojom su recitacijama na početku Mise opisali unutarnje duhovno raspoloženje toga svetoga dana i sve prisutne potaknuli da svoje misli i srca uzdignu prema Nebu radujući se susretu s Gospodinom.
 
Župnik Ošap u prigodnoj je homiliji zahvalio svima koji su doprinijeli ovome danu, posebno brižnim roditeljima i rodbini koji su se potrudili da Boris raste u kršćanskoj vjeri i svojim redovitim dolascima na župnu katehezu pokaže svu ozbiljnost u pripremanju na ovaj sveti dan susreta s Euharistijskim Isusom. Župnik Ošap istaknuo je da su kršćani pozvani u sebi probuditi pravu ljubav prema svetim sakramentima, najvećim svetinjama jer je te sakramente Isus utemeljio, a izvor su za istinski i svjedočki kršćanski život. „Nema kršćanskoga svjedočenja, u ovom raskršćanjenom svijetu bez svakodnevne molitve i redovitog primanja svetih sakramenata Ispovijedi i Pričesti“, kazao je župnik Ošap te pozvao okupljene da im predstojeći tjedan bude „prvopričesnički tjedan“ odnosno da prvopričesnik Boris zajedno s drugim župljanima tih dana dolazi na Svetu misu i redovito se pričešćuje kako bi s Isusom bio što tješnje povezan.
 
Dan uoči Prve pričesti Boris je prvi put pristupio sakramentu Ispovijedi. Nakon Svetog misnog slavlja u crkvi, druženje je nastavljeno u krugu obitelji i prijatelja. Borisovu obitelj pohodio je i župnik Ošap koji je napomenuo da ove godine župna zajednica, na žalost, nema kandidata za svetu krizmu, ali da su u tijeku pripreme za slavlje župnoga patrona Pohoda BDM, 31. svibnja kada će središnje Euharistijsko slavlje predvoditi župnik i dekan iz Prijedora vlč. mr. Marko Vidović. (kta)
 
foto
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: