Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. kolovoz 2019.

Vijesti

Beč, 15. svibanj 2019.

STUDIJSKA POSJETA I PRVI RADNI SUSRET PROJEKTA "YOUR JOB" U BEČU

Nositelj projekta, Caritas Austrije organizirao je susret u Beču na kojem su sudjelovali partneri iz Caritasa Albanije, BiH, Kosova i Srbije

U Beču, je od 6. do 10. svibnja 2019. održana studijska posjeta i inicijalni sastanak projekta YOUR JOB – regionalni projekt potpore mladima pri zapošljavanju na Balkanu, kojeg financira Austrijska razvojna agencija. Nositelj projekta, Caritas Austrije organizirao je susret u Beču na kojem su sudjelovali partneri iz Caritasa Albanije, BiH, Kosova i Srbije, odnosno lokalni projektni koordinatori, savjetnici za zapošljavanje mladih, lokalni financijsko-administrativni asistenti i osoblje zaduženo za odnose sa javnošću.

Tijekom studijske posjete, projektni partneri su posjetili Werkstätten und Kulturhaus - WUK, udrugu koja nastoji omogućiti sudjelovanje mladih i promicati donošenje odluka i odgovornost mladih. U okviru svojih redovitih aktivnosti WUK pruža potporu za više od 4.000 osoba godišnje u 12 obrazovnih i savjetodavnih ustanova s ciljem njihove pripreme za ulazak na tržište rada. Njihova ponuda usluga uključuje savjetovanje i treninge, potom strukovno savjetovanje, tečajeve za obvezno završavanje školovanja, kao i zapošljavanje u poljoprivrednim socijalnim projektima. Nazočnima su prezentirali projekte koje trenutno provode a odnose se na savjetovanje mladih i profesionalno usmjeravanje te su demonstrirali kojim se alatima koriste pri svom radu.

Drugi primjer dobre prakse je pokazan u bivšem domu za stare, današnjem Caritasovom socijalnom poduzeću, hotelu MagDas, u kojem rade izbjeglice iz različitih dijelova svijeta. Hotel pruža priliku za obuku i zapošljavanje osobama koje imaju manje mogućnosti za stjecanje radnog iskustva i samim tim i zaposlenja. Pored hotelijerske djelatnosti, osoblje MagDas hotela priprema i obroke u pučkoj kuhinji za domove za stare te dodatno prikuplja stare mobilne uređaje kako bi se upotrebljivi dijelovi mogli dalje iskoristiti. Posjetitelji su od uprave hotela, kao i mentora djelatnika koji prolaze obuku u MagDas, dobili više informacija o procesu obuke i praćenju djelatnika na njihovom putu stjecanja znanja.

Prigodom posjete kavani Vollpension, sudionici studijske posjete su mogli vidjeti interesantan primjer socijalnog uključivanja starih. Naime, Vollpension je osnovan u okviru Bečkog tjedna dizajna 2012. godine kako bi se mogle ponuditi najbolje poslastice u gradu, po bakinoj recepturi. Koristeći se i osobnim receptima, starije osobe pripremaju tipična starinska jela i poslastice koja se svakodnevno služe svježa. Osim mogućnosti stvaranja dodatnog prihoda za umirovljenike, , ovaj prostor im je na raspolaganju i za društvene aktivnosti a dodatno se organiziraju teatarska putovanja i joga sati za starije osobe.

Tijekom posjete četvrtoj lokaciji, posjetitelji su se upoznali s projektom koji se bavi razvojem zajednice, pod nazivom Brunnenpassage, a provodi ga Caritasa Beč. Prostor u kojem se održavaju aktivnosti se nalazi pored Brunnenmarkt tržnice, u susjedstvu u kojem živi veliki procent socijalno ugroženih stanovnika i osoba sa migracijskim iskustvom. Cilj aktivnosti koje se organiziraju u ovom projektu je ohrabriti ljude različitih nacionalnosti, društvenih slojeva i dobi da sudjeluju u kulturnim projektima koji se organiziraju (zbor, radionica glasa, ples, kino, piknik, pripovijedanje u školama, otvorene radionice pričanja, umjetnost pripovijedanja). Brunnenpassage nudi posjetiteljima raznovrstan program u kojem mogu aktivno sudjelovati te osoblje projekta govori 12 jezika kako bi se mogli prilagoditi svim posjetiteljima.

Restoran INIGO je još jedan primjer socijalnog poduzeća u Beču, sa tradicijom dugom 25 godina. INIGO pruža mogućnosti osobama koje su dugotrajno nezaposlene da steknu obuku i radno iskustvo u trajanju od 6 mjeseci u restoranu ili maloprodajnim SPAR trgovinama. Cilj ovog projekta Caritasa Bečke nadbiskupije je pružanje mogućnosti stjecanja radnog iskustva, stjecanje samopouzdanja i povratak na tržište rada. Tijekom obuke u restoranu ili trgovinama, polaznike prate socijalni radnici te im se dodatno pruža potpora u pronalasku stalnog posla nakon završetka obuke.

Tijekom posljednje posjete, prezentirane su aktivnosti projekata preWork Caritasa Beč. PreWork je projekt namijenjen za mlade koji nisu u mogućnosti imati pristup tržištu rada. U okviru projekta je otvorena i radionica u kojoj mladi stječu svoje prvo radno iskustvo u pravljenju proizvoda od drveta uz stručnu pomoć. Tijekom obuke koja traje 6 mjeseci, preWork se fokusira na kompetencije mladih i pomaže im u razvijanju samopouzdanja. U okviru projekta reStart, mladi tijekom svoje obuke. obrađuju i recikliraju materijale praveći tako jedinstvene proizvode poput torbi, nakita i slično. Svi proizvodi koje mladi naprave u okviru projekata preWork i preStart se prodaju u trgovini te različitim sajmovima i drugim sličnim prigodama kada se mladi nađu u ulozi prezentatora svog rada, što im dodatno utječe na izgradnju samopouzdanja.

U okviru studijske posjete održan je i niz radionica s ciljem priprave provođenja projektnih aktivnosti te su sudionicima projekta prezentirana pravila izvještavanja i drugih procedura koje je potrebno poštivati tijekom provedbe projekta. Sudionicima su se tijekom radionica pridružile i predstavnice biskupijskih Caritasa iz Austrije: gđa Anna Steiner, Caritas Graz-Seckau i gđa Theresa Sacher, Caritas Kärnten. Dodatno, predstavnice Austrijske razvojne agenciju su posjetile partnere i održale kratku radionicu čiji će sadržaj biti od velikog značaja za implementatore projekta. Na koncu susreta održan je i sastanak Upravnog odbora projekta na kojem su dogovoreni naredni koraci projekta, detaljan plan provedbe aktivnosti i procedura neophodnih za uspješnu provedbu projekta.

Voditelj projekta YOUR JOB je Caritas Austrije a partneri su Caritasi: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Srbije. Projekt je otpočeo 1. travnja 2019. i trajati će 3 godine. Cilj YOUR JOB projekta je pružiti nezaposlenim mladima neophodne vještine i znanja kako bi im se olakšao pristup tržištu rada. S tim u vezi će Caritasi u svakoj zemlji sudionici projekta otvoriti urede za savjetovanje mladih o pronalasku posla i lakšem pristupu tržištu rada. U Bosni i Hercegovini će postojati dva ureda: u Mostaru i Banjoj Luci, čije je otvorenje planirano koncem 2019. godine. Delegaciju BiH su predstavljali gosp. Miroslav Valenta, lokalni projektni koordinator (Caritas BiH), gđa Ivona Vidačković, lokalni financijsko-administrativni asistent i odnosi s javnošću (Caritas BiH), gđa Dajana Dejanović, savjetnica za zapošljavanje mladih (Caritas biskupije Banja Luka) i gđa Anita Kožul, savjetnica za zapošljavanje mladih (Caritas Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije). (kta/caritas.ba)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: