Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. listopad 2019.

Izdvajamo

Travnik, 9. svibanj 2019.

Kardinal Puljić predvodio Euharistijsko slavlje u okviru VI. Međudekanskog susreta

U okviru VI. Međudekanskog susreta, koji je održan, 9. svibnja 2019. u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, predvodio je Euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u zajedništvu s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom i biskupima BK BiH: biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Ratkom Perićem, vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem i pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom. U koncelebraciji su bili: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, generalni vikari iz Sarajeva i Mostara mons. Luka Tunjić i don Željko Majić, biskupski vikar iz Banje Luke mons. Anto Orlovac te 24 od ukupno 28 dekana iz svih dijelova BiH kao i sjemenišni poglavari.

Ovim Misnim slavljem i drugim događanjima Nadbiskupsko sjemenište "Petar Barbarić" u Travniku ujedno je proslavilo svoj dan.

I ovog četvrtka sjemenišnu crkvu ispunili su brojni štovatelji časnog sluge Božjega Petra Barbarića koji su prije i nakon Svete mise molili na njegovu grobu u crkvi, a mnogi su pristupili i sakramentu pomirenja. Među vjernicima su bili i predstavnici federalnih, županijskih i općinskih vlasti na čelu s predsjednikom Federacije BiH gospodinom Marinkom Čavarom.

Dobrodošlicu kardinalu Puljiću, nunciju Pezzutu, svim biskupima i svim okupljenim svećenicima uputio je rektor Sjemeništa i ravnatelj Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u Travniku don Željko Marić ističući da ovaj susret povezuje zahvalnost, međusobna solidarnost i zajedništvo. Izrazio je zahvalnost Bogu za 21 godinu djelovanja Nadbiskupijskog sjemeništa i Katoličkog školskog centra. „Možda premalo zahvaljujemo da živimo u ovoj zemlji. Solidarnost je stvarnost koja nas ne samo povezuje, nego izgrađuje i našu Crkvu i našu crkvenost“; kazao je rektor Marić ističući da tu crkvenost doživljavaju na osobit način po molitvi s cijelom pokrajinskom Crkvom u BiH na čelu s biskupima i drugim okupljenim svećenicima. Kazao je da se na osobit način sjećaju godine 1900. kada je đak travničkog sjemeništa Petar Perica predao Papi pjesmu posvećenu Srcu Isusovu: „Do nebesa nek se ori“.

Podsjetivši u prigodnoj propovijedi na aktualne izazove modernog svijeta, među kojima na porast patologije, straha, nesigurnosti, neizvjesnosti pa i očaja, ugušenu radost, nedostatak poštivanja i Boga i čovjeka, porast egoizma, nasilja i netrpeljivosti, biskup Komarica nazočne svećenike potaknuo je na angažiraniji povratak Isusu ujedno ih ohrabrivši da se ne daju nadvladati „pastoralnim mrtvilom, melankolijom, duhovnom apatijom i bezvoljnošću, što stvara psihologiju groba i nas i povjerene nam Kristove vjernike pretvara u mumije i artefakte iz muzeja“.

Naglasivši da danas i biskupi i svećenici i vjernici laici osjećaju „dramatično urušavanje mnogih sastojnica koje su resile europsku kršćansku kulturu i civilizaciju, i da se kršćanstvo u cjelini, osobito katoličanstvo sve više gura u stranu u korist sekularnog i liberalnog svjetonazora i načina razmišljanja i ponašanja, čak i u redovima kršćana i Crkve“, kazao je da u takvom okruženju uloga svećenika u životima vjernika postaje teža nego ikad u povijesti Crkve.

Sjemeništarci su čitali misna čitanja i asistirali tijekom Mise,a pjevao je Mješoviti zbor Katoličkog školskog centra pod ravnanjem profesorice Vlatke Čabro. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. listopad 2019.

    Il Papa inaugura il nuovo allestimento del Museo Etnologico

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: