Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. siječanj 2020.

Poruke i poslanice

Vatikan, 3. svibanj 2019.

Poruka Papinskog vijeća za međureligijski dijalog muslimanima za mjesec Ramazan

Kršćani i muslimani: unaprjeđivati opće ljudsko bratstvo

U povodu mjeseca Ramazana i za proslavu ‘Id al-Fitr 1440. H. / 2019. A.D. Papinsko vijeće za međureligijski dijalog uputilo je muslimanima cijeloga svijeta poruku s naslovom: "Kršćani i muslimani: unaprjeđivati opće ljudsko bratstvo". Objavljena je 29. ožujka 2019., a na hrvatski ju je preveo vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, član Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog.

Draga muslimanska braćo i sestre,

Mjesec Ramazan, posvećen postu, molitvi i milostinji, također je mjesec za jačanje duhovnih veza koji su nam zajednički u prijateljstvu među kršćanima i muslimanima. Radostan sam, dakle, što imam prigodu zaželjeti vam smirenu i plodnu proslavu Ramazana.

Naše religije nas pozivaju „da ostanemo usidreni uz vrijednosti mira; da podržavamo vrijednosti uzajamnoga poznavanja, ljudskoga bratstva i zajedničkoga suživota; da uspostavljamo mudrost, pravdu i djelatnu ljubav“ (usp. Dokument o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički suživot, Abu Dhabi, 4. veljače 2019.). 

Mi muslimani i kršćani pozvani smo otvoriti se drugima, upoznavajući ih i priznajući ih kao braću i sestre. Na taj način možemo porušiti podignute zidove straha i neznanja i zajedno nastojati sagraditi mostove prijateljstva koji su fundamentalni za dobro cijeloga čovječanstva. Gajimo tako u svojim obiteljima i u svojim političkim, civilnim i vjerskim ustanovama nov način življenja u kojemu nasilje biva odbačeno i ljudska osoba poštovana.

Ohrabreni smo dakle nastaviti pronositi kulturu dijaloga kao sredstvo suradnje i kao metodu za povećanje uzajamnoga poznavanja. U tom kontekstu, podsjećam da je papa Franjo, za vrijeme svoga posjeta Kairu, prepoznao tri osnovne linije vodilje za ustrajanje u dijalogu i poznavanju među osobama različitih religija: „obvezu identiteta, hrabrost za drukčijnost i iskrenost nakana“ (Govor sudionicima Međunarodne konferencije za mir, Al-Azhar Conference Centre, 28. travnja 2017.).

Za poštovanje različitosti, dijalog treba nastojati promicati pravo na život svake osobe, fizički integritet i temeljna prava, kao što ej sloboda savjesti, mišljenja, izražavanja i vjere. To uključuje slobodu živjeti u skladu sa svojim uvjerenjima bilo u privatnom području bilo u onom javnom. Na taj način, kršćani i muslimani – kao braća i sestre – mogu raditi zajedno za opće dobro.

Želim da ova gesta i poruka o bratstvu odjeknu u srcima svih koji drže položaje vlasti u područjima društvenoga i civilnoga života cijele ljudske obitelji, i da sve nas dovedu da ostvarimo ne običan stav tolerancije nego istinit i miran suživot.

Uz srdačne bratske pozdrave, ponovno izražavam poštovanje za naše prijateljstvo i u ime Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog iskrene čestitke za plodan mjesec Ramazana i radostan Id al-Fitr.


Iz Vatikana, 29. ožujka 2019.

Miguel Ángel Ayuso Guixot, M.C.C.J.
Segretario

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. siječanj 2020.

    Il Papa: chiedere perdono è una medicina per la salute dell’anima

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: